A brazil választás megmutatta, hogy a jobboldaliak továbbra sem merik vállalni a véleményüket

2022. október 4. 9:21

Szalma György
Kontra
A rejtőzködésük globális jelenség, amely egyaránt igaz Brazíliára, az Egyesült Államokra és Magyarországra.

„Hétfő reggel sokként hatott a progresszív közvéleményre a hír, miszerint Luiz Ináció Lula da Silva brazil szélsőbaloldali politikus csupán 4 százalékkal győzte le Jair Bolsonarót, a hatalmon levő jobboldali elnököt az elnökválasztási versenyben.

A megrázkódtatás magyarázata az, hogy a közvélemény-kutatások hetek óta Lula fölényes győzelmét vetítették előre. Lula az előzetes mérések szerint a szavazók 50, míg Bolsonaro legfeljebb 36 százalékra számíthatott.

Vasárnap este aztán hatalmas csalódás érte a baloldalt Brazíliavárostól Budapestig. Jámbor Bandi egy szombat esti posztjában arról értekezett, hogy jó esélyt lát arra, hogy Lula, az ártatlanul meghurcolt munkásmozgalmi hős akár az első fordulóban megnyerheti az elnökválasztást.

A választók azonban nem támasztották alá Jámbor várakozásait, és a legalább két számjegyű különbség, amit Lula javára mértek, nem jött be.

Pedig a kutatások azt mutatták, hogy Bolsonaro elutasítottsága stabilan 50 százalék felett állt, illetve az elnöknek nem volt választói tartaléka, melyet mozgósítani tudott volna az október eleji választásokra. Egy neves brazil közvélemény-kutató közvetlenül a választás előtt adta közre az említett, Lula javára 50-36-os győzelmi arányt mutató mérést. De azt megelőzően is mindig harminc százalék körül mérték a brazil elnököt, ellenfelét pedig a bűvös 50 százalék közelében.

Aztán kiderült, hogy Bolsonarónak mégis van némi társadalmi tartaléka. A felmérésekhez képest több mint 10 százalékkal több szavazatot gyűjtött: összesen 51.071.277 brazil szavazó bizalmát nyerte el. Ez a szám sehogy nem igazolja vissza Bolsonaro népszerűtlenségének mítoszát.

A hozzáértő társadalommérnökök szerint az előzetes felmérések azért mutattak torz képet, mert a megkérdezettek közül számos állampolgár, szegények és gazdagok, iskolázottak és kevésbé pallérozott elmék nem a valódi politikai preferenciájukat vallották meg. Azaz eltitkolták, hogy valójában Bolsonaróra voksoltak a választásokon.”

Nyitókép: EVARISTO SA / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne hamisíts, nem "szégyelli", hanem "nem meri". Nagy különbség.
A Rákosi- és Kádár korszakban sem merték a jobboldali vagy keresztény nézeteiket az emberek, tehát akkor ma hasonlóan szabad a vélemény - csak most már az egész világon.

Egyébként érdemes elolvasni a teljes cikket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés