Ujhelyi István az elhagyott MSZP-ről: Közölték velem, hogy ez nem az én pártom (VIDEÓ)

2022. október 4. 12:30
Az EP-képviselő szerint Molnár Zsolt lehetetlenítette őt el, valamint tudtára adták azt is, hogy az uniós választáson nem ő lesz a listavezető.

Nyílt levélben jelentette be vasárnap Ujhelyi István, hogy csaknem harminc év után kilép az MSZP-ből. Távozása okairól egyedül a Szabad Európának (SZER) nyilatkozott. A volt szocialista képviselő azt mondta, rengeteg sajtóorgánum kereste – természetesen a Mandiner is –, azért választotta a SZER-t, mert egyrészt videós anyagot készített, másrészt bízik a riporterben, Benyó Ritában.

Nem változott a véleménye

Az újságíró a beszélgetés elején szembesítette Ujhelyit azzal a kijelentésével, hogy bár júniusban visszalépett az elnökjelöltségtől, mert észlelt visszásságokat, akkor még azt állította, nem hagyja el a pártot. Benyó megkérdezte, mi változott 2-3 hónap alatt. Ujhelyi azt válaszolta, nem ő, majd elmondta, 2014-ben és 2018-ban – amikor különböző párttisztségekre jelentkezett – is azt mondta, írta, mint most, miszerint

megroggyant az MSZP brandje, és addig kellene még csinálni valamit, amíg a Horn Gyula-féle cölöpök állnak.

Ujhelyi kijelentette, be kellett látnia, hogy bármilyen nagy erőbedobással akarta megváltoztatni a folyamatokat, akik vezetik a pártot, továbbra is abba az irányba navigálják a hajót, ahol csak viharok és zátonyok vannak. Amikor idén tavasszal elnökjelöltként „barnamezős beruházást” szeretett volna végrehajtani a pártban, gyorsan megfojtották az elképzelését – jelentette ki –, így visszalépett. Ezt követően a legrosszabb formáját hozta a párt, belső intrikák folytak, szándékosan félreérettték az elképzeléseit, pedig ő volt az egyetlen politikus, aki az április 3-i vereség után nem bújt el, hanem két kempingszékkel járta az országot, és volt igény arra, amit ő mond.

Ujhelyi szerint az MSZP vezetése közölte vele, vegye tudomásul, ez a párt nem az ő pártja, megvan, ki a megmondóember,

a riporter rákérdezése után elismerte, ez a politikus Molnár Zsolt.

Az EP-képviselő szerint Molnár azért nem támogatta az ő ambícióit, mert nem illett a képbe, ő mozgalmi srác, sziklaszilárd elvekkel. Nyáron pedig arról is tájékoztatták, hogy nem ő lesz a 2024-es EP-választás arca és listavezetője. A politikus azzal az állítással egyetért, hogy öntörvényű, nehéz őt kordában tartani, de szerinte nem igaz, hogy nem csapatjátékos, de ahhoz kell csapat – jelentette ki.

Minden marad a régiben

Ujhelyi szerint a tisztújítás után nem fog változni a párt mechanizmusa, Komjáthi Imre elnökségét viszont támogatja. Arról is beszélt, hogy szerinte mások is kiléphetnek az MSZP-ből a következő hetekben. Azt is elmondta, az általa gründolt Esély Mozgalom nem fog párttá alakulni, mert nincs szükség újabb ellenzéki pártra, sokkal inkább egy civil mozgalomra.

Az MSZP közleményéről – amelyben reagált Ujhelyi István kilépésére és felszólította az EP-mandátum visszaadására, valamint arra, hogy fizesse ki a pártnak az elmúlt években felhalmozott jelentős tartozását – kijelentette, színvonaltalan, és nem tükrözi a párttagság véleményét.

Ujhelyi közölte: a mandátumáért megdolgozott, nem adja vissza, tartozását pedig rendezte, mert kilépése előtt átutalt az MSZP Szolidaritási Alapjába egy jelentősebb összeget.

A politikussal készült beszélgetést itt nézheti vissza teljes egészében:

Nyitókép: Képkocka a videóból

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés