Meloni EP-képviselője: A szankciók csúnyák, gyűlöletesek és mindenkinek ártanak

2022. október 4. 12:01
Mégis szükségesnek látja őket.

Interjút adott az Euractiv olasz kiadásának Nicola Procaccini, Giorgia Meloni leendő olasz miniszterelnök Olaszország Testvérei (FdI) pártjának EP-képviselője.

Az EP Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójának tagja pesszimista, ami az európai jobboldal egyesülését illeti: szerinte „jelen pillanatban nincs meg a lehetőség” arra, hogy a lengyel és a cseh kormánypárt, valamint Meloniék fémjelezte ECR összeolvadjon az Identitás és Demokrácia (ID) frakcióval, melybe többek között a német Alternatíva Németországnak (AfD), a francia Nemzeti Tömörülés (RN) és Matteo Salviniék Északi Ligája tartozik. A problémát a szankciók jelentik, hiszen az ECR lengyel nyomásra erősen szankciópárti, az ID pedig jellemzően ellenzi őket. „Mi elkötelezetten hisszük, hogy

a szankciók szükségesek. Csúnyák, gyűlöletesek, mindenkinek ártanak, mégis szükségesek.”

Procaccinit a magyar miniszterelnökről is kérdezték. A képviselő nem jelezte, hogy az ECR kapui zárva lennének a Fidesz előtt, ugyanakkor világossá tette, „Orbán álláspontja az orosz-ukrán konfliktus kapcsán komplikálttá teszi a Fidesz belépését az ECR-be”.

Közös pontot alkot viszont a két frakció között, hogy egyértelműen elítélik a jogállamisági köntösbe bújtatott politikai nyomásgyakorlást. „Úgy gondoljuk, hogy a jogállamiság megsértésének vádja, amelyet az Európai Parlamentben megszavazott dokumentumban meg sem alapoztak, teljes mértékben egy eszköz”,

az egész „a baloldal perverziója”, melyet az EP az elmúlt években „őrjöngően politikai értelemben” alkalmazott.

Procaccini hangsúlyozta, ez a fellépés illegitim, hiszen a tagállami kormányokat „bizonyos politikai agendák mentén választják, melyeket szívük joga megvalósítani”. Úgy látja, „paradox módon ma mi, konzervatívok, az európai jobbközép, védjük az Európai Unió alapítási szerződéseit”.

Arra a vádra, hogy az európai jobboldal Európa-ellenes lenne, Procaccini határozott cáfolattal reagál. „Bizonyosan nem vagunk Európa-ellenesek, de az olasz baloldal azon Európa-pártiságát sem fogadjuk el, melynek értelmében a nemzeti érdeknek rendszerszerűen meg kellene hajolnia a közös európai érdek előtt”.

Végezetül Németország felé is irányít néhány keresetlen szót a képviselő; szerinte azzal, hogy a németek nem támogatják a közös európai gázársapkát, helyette pedig méregdrágán elkapkodja a gázt mindenki más elől, „Németország teljesen szuverenista cselekedetet hajt végre, és kutyába sem veszi az Európai Unió identitásának par excellence elemeit”.

Nyitókép: MTI / EPA

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés