Krekó Péter a Die Weltben: Orbán Viktor a spin-diktatúra mestere

2022. október 4. 8:58
Krekó szerint tanulmányozni kell Orbán választási kampányát, így megértjük, hogyan szereznek többséget az autokraták.

A Die Welt online felületén olvasható Krekó Péter szociálpszichológus, a Political Capital igazgatója „Orbán Viktor a spin-diktatúra mestere” című cikke, amely szerint érdemes alaposan tanulmányozni Orbán választási kampányát, ha meg akarjuk érteni, hogyan szereznek többséget az autokraták. Krekó szerint Orbán egyrészt

az intézményeket a „csatlósaival látta el, hogy hivatalában maradjon, másrészt pedig az információk terjesztésével uralta a nyilvános vitát”.

Orbán Viktor választási kampánya szerinte négy központi állításra épült. Első: az ellenzék bevonja Magyarországot a háborúba, sőt magyar civileket is besorozna ukrajnai szolgálatra. Másodszor, a magyar ellenzék eltörölné a 13.havi nyugdíjat. Harmadszor, a magyar ellenzék titokban összeesküdött Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy befolyásolja a magyarországi választásokat. És végül, ha az ellenzék nyerné a választásokat, a gyerekeket veszélyes nemi átalakító műtéteknek vetnék alá.

Krekó szerint azok 60 százaléka, akik hallottak az ellenzék állítólagos „terveiről”, elhitték, hogy ezek az állítások igazak, és tényként fogadták el őket. Úgy véli, Orbán rendszerét tökéletesen leírhatjuk a Szergej Gurijev és Daniel Treisman által felvázolt „információs autokrácia” (vagy „spin-diktatúra”) fogalmával.

Krekó elképzelése szerint a Fidesz két táborra osztja a magyar nemzetet: egy „hazafias” frakcióra, amelyet kizárólag a Fidesz képvisel, és egy „hazafiatlan” frakcióra, amely külföldi érdekeket szolgál, és amelyet a kormánypolitikusok „álhírgyárnak” neveznek.

Az Orbán-kormány Krekó Péter szerint a televízión, rádión, nyomtatott sajtón és a Facebookon keresztül terjesztett, központilag irányított dezinformáció segítségével manipulálja a lakosságot.

Röviden úgy véli, hogy a magyar kormánypárt dezinformációs kampánya 21. századi módszereket használ a 20. századi propagandára emlékeztető, leegyszerűsített narratívák terjesztésére. Orbán a „spin-diktatúra” tanítója lett.

Szerinte a nyugati, demokratikus politikusoknak mindent meg kell tenniük, hogy megfékezzék Orbán Viktor befolyását.

Krekó úgy látja, az „európai médiatörvény” fontos lépés lehet a helyes irányba.

Fotó: Mandiner/Ficsor Márton

Összesen 111 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Krekó! Az mszp-szdsz 12 évig volt kormányon. Kérek egy példát, amikor ők valamilyen pozícióra fideszes kötődésű bárkit neveztek ki.
2019-ben Karácsony meg a bizottsági helyeket is ellopta a fidesztől, amik hallgatólagos egyezség szerint szavazatarányosan jártak nekik.

Ez is csak abból él, hogy mindenféle új jelzőket talál ki Orbán rendszerére.

Krekó és hasonszőrű társai nyöszörghetnek-magyarázkodhatnak, de a magyar választókat nem lehet leváltani: az ellenzék ócska-silány-veszekedős-hazudozós- marakodó-ötlettelen-vérszegény kampánya nem volt meggyőző. Orbán győzelmeinek az az oka, hogy toronymagasan veri az ellenzék kínálatát.

Arról van szó Krekó Péter esetében, amiről Karinthy Frigyes így írt:

"Új Bábelt élünk, a fogalmak pokoli zűrzavarát.
Gyalázatos hazugok megrontották a szavak becsületét!”

Ilyen marhaságokat kell kiagyalniuk, hogy megmagyarázzák a sorozatos választási vereségeket a nyugati tartóiknak. Ebben kreatívak, míg a politikában tehetségtelenek. Jól van ez így. Az sem baj, ha azt hiszik, hogy hülyék vagyunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés