Létezik-e gyógyír a liberalizmus és a liberális demokrácia válságára?

2022. október 04. 09:37

A republikanizmus sarokköve a szabadság egy sajátos, uralommentességként való értelmezése.

2022. október 04. 09:37
null
Ujlaki Anna
Mérce.hu

A Kortárs republikanizmus: Politikafilozófiai írások című kötet, amely nemrégiben jelent meg Tóth Szilárd János és Losoncz Márk szerkesztésében arra a rendkívül időszerű és sürgető kérdésre keresi a választ a republikánus hagyomány segítségül hívásával, hogy létezik-e gyógyír a liberalizmus és a liberális demokrácia válságára?

Noha az angolszász politikai gondolkodásban a kortárs republikánus vagy neorepublikánus politikai filozófiára már jó ideje a főáramú liberális politikai gondolkodás egyik legnépszerűbb kihívójaként – sokak szerint, ahogyan a könyv szerzői több ízben is rámutatnak, kiigazításaként – szokás tekinteni, a kötet a rendszerváltás és a 2010 utáni Magyarország sajátos kihívásainak kontextusába helyezi a republikanizmus és a liberalizmus vitáját.

A republikanizmus egyrészről az antikvitásból eredő, a reneszánsz Itália köztársaságain és a felvilágosodáson átívelő politikai gondolkodás, amelynek – ahogyan a kötet szerzői is rámutatnak – két tradícióját különíthetjük el, és amelyben egyes eszmények, mint a közjó vagy a honpolgári erény időről időre eltérő hangsúllyal bukkannak fel. Másrészről a republikanizmus az az egészen új, liberalizmuskritikaként megjelenő politikaelméleti irányzat, amelynek sarokköve a szabadság egy sajátos, uralommentességként való értelmezése (freedom as non-domination).”

Nyitókép illusztráció. fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wendriner
2022. október 04. 18:14
Ez nem bárcás ez mércés k....
XTRO
2022. október 04. 17:24
Létezik !! A teljes felszámolás, sóval beszórás.. Ezek után minden rendben lesz..
pepita
2022. október 04. 16:04
Annácska ! Számodra létezik gyógyír. A lábad között hordod, vagy oda helyezik.
Krupp Skya
2022. október 04. 15:24
Hogyne létezne gyógyír. Kalasnyikov a gyógyír neve, azzal kell kenni titeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik