A Fidesz hatalomgyakorlása tisztán és erősen antiparlamentáris

2022. október 3. 9:35

Fleck Zoltán
Hírklikk
Veszélyhelyzetben élünk folyamatosan, merthogy a kormány fel van hatalmazva mindenre. Interjú.

„Kocsis Máté új törvényjavaslatot nyújtott be, eszerint »a kormány a veszélyhelyzet 30 napon túli meghosszabbítására az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti, azzal, hogy a felhatalmazás többször megadható.« Vagyis örökös veszélyhelyzetet vezethet be a hatalom?

Ez jó ideje, és most is így van. A parlament és a kormány közötti hatáskörmegosztásban általában a parlamenti ellenőrzéssel és döntéssel lehet korlátozni a kormány felhatalmazását. Egy olyan parlamentben, ahol kétharmados többség van, és a kormány »csóválja« az országgyűlést, lényegében nincs jelentősége, hogy éppen hány napot szab meg a törvény. Tulajdonképpen veszélyhelyzetben élünk folyamatosan, merthogy a kormány fel van hatalmazva mindenre. 

Akkor miért kell az örökös veszélyhelyzet Orbánnak és a Fidesznek? Ez egy újabb lépcső lenne a teljhatalom megszerzésére?

Az nem nagyon látszik, miért volna szükséges, mert olyan helyzet nem volt, hogy a parlament akadályozva lett volna. Nem volt olyan típusú vészhelyzet, hogy a parlamenti képviselők ne tudtak volna törvényt alkotni. Szakmányban alkottak folyamatosan a vészhelyzet ideje alatt is. Azt hiszem, a kormány folyamatosan visszaél ezzel az intézménnyel.

De miért van rá szükségük?

A magyar közvélemény lassan hozzászokik ahhoz, hogy a kormánynak ilyen jogai vannak. A Fidesz hatalomgyakorlása tisztán és erősen antiparlamentáris. Nem csak a bírói függetlenséggel van baja, és nemcsak a jogállamot építi le, hanem a parlament jogkörei sem működnek. Az országgyűlés tulajdonképpen egy durva politikai szavazógép. A veszélyhelyzet azért kell, mert ez egy ilyen típusú hatalomgyakorlás. Egyébként pedig »cikis« helyzetekben a kormány gyorsan tehet meg valamit. Például a vészhelyzetet kihasználva, sikerült rátenyerelnie magáncégekre, és egy csomó más ilyen dolgot is meg tudott tenni.”

Kép forrása: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért van szükség a vészhelyzeti felhatalmazásra? Mert Fleck nyugati barátai bármikor kialakíthatnak vészhelyzetet. Ahogyan Ursula megfenyegette választás előtt az olaszokat, megvannak az eszközeik. Charles Gati és Mark Palmer egykori megfogalmazása szerint ha lehet parlamentárisan, ha úgy nem megy, más eszközökkel próbálják meg eltávolítani a kormányt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés