Nagy változás a CSOK-nál: megszüntette a kormány a büntetőkamatot

2022. október 3. 11:33
A friss kormányrendelet 5%-ban maximálja a CSOK feltételeinek utólagos nem teljesítése esetén fizetendő késedelmi kamatot.

A Portfolio cikke szerint az október 1-jével hatályba lépő intézkedés a CSOK-ot már igénybe vett párokra is vonatkozik. A CSOK már meglévő gyermekekre is igénybe vehető, de sokan „megelőlegezett CSOK”-ként, vagyis előre vállalt gyermekek után veszik igénybe. Egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év, a legalább három gyermek után igényelhető 10 milliós CSOK esetében 10 év alatt kell teljesíteni a vállalást.

Ha ez akár a gyermek meg nem születése, akár válás miatt meghiúsul, büntetőkamattal kell visszafizetni a már igénybe vett támogatást (örökbefogadás, halva születés vagy igénylői halál esetén teljesítettnek számít a feltétel). Az egy és két gyermek után igénybe vett CSOK-ot a Ptk. szerinti (közelmúltbeli cikkünkben részletezett) késedelmi kamattal, a legalább három gyermek után járó 10 milliós CSOK-ot viszont annak ötszörösével növelten kell visszafizetni a gyermekvállalási határidő leteltét következő félévre (ha változatlanul marad).

A magyar közlönyben megjelent 372/2022. (ix. 29.) számú kormányrendelet alapján a kormány úgy döntött, ezeket a késedelmi kamatokat egységesen 5%-ban maximálja, és ezt a már igénybe vett támogatásokra is alkalmazza.

Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: AFP

 

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés