Nagy változás a CSOK-nál: megszüntette a kormány a büntetőkamatot

2022. október 03. 11:33

A friss kormányrendelet 5%-ban maximálja a CSOK feltételeinek utólagos nem teljesítése esetén fizetendő késedelmi kamatot.

2022. október 03. 11:33
null

A Portfolio cikke szerint az október 1-jével hatályba lépő intézkedés a CSOK-ot már igénybe vett párokra is vonatkozik. A CSOK már meglévő gyermekekre is igénybe vehető, de sokan „megelőlegezett CSOK”-ként, vagyis előre vállalt gyermekek után veszik igénybe. Egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év, a legalább három gyermek után igényelhető 10 milliós CSOK esetében 10 év alatt kell teljesíteni a vállalást.

Ha ez akár a gyermek meg nem születése, akár válás miatt meghiúsul, büntetőkamattal kell visszafizetni a már igénybe vett támogatást (örökbefogadás, halva születés vagy igénylői halál esetén teljesítettnek számít a feltétel). Az egy és két gyermek után igénybe vett CSOK-ot a Ptk. szerinti (közelmúltbeli cikkünkben részletezett) késedelmi kamattal, a legalább három gyermek után járó 10 milliós CSOK-ot viszont annak ötszörösével növelten kell visszafizetni a gyermekvállalási határidő leteltét következő félévre (ha változatlanul marad).

A magyar közlönyben megjelent 372/2022. (ix. 29.) számú kormányrendelet alapján a kormány úgy döntött, ezeket a késedelmi kamatokat egységesen 5%-ban maximálja, és ezt a már igénybe vett támogatásokra is alkalmazza.

Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: AFP

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trombitás Keresztély
2022. október 03. 14:03
Nem tudom, hogy a fenti képi illusztráció romantikus vagy éppen apokaliptikus próbál lenni.
llnnhegyi
2022. október 03. 12:21
Kiváló, szükséges rendelet. Petschnig Mária Zita DK Bodnár Zoltán DK Bod Péter Ákos DK Vértes András DK Kéri László DK a hír/ rendelet olvastán ölre mentek/ versenyre mentek,hogy Melyikük kapja be először ( aztán sorra kerül mindenki) Hadházy Ákos lófaszát és Gréczy Zsolt internetes szatír szétvert pötyösét. Küzdhetnek! Rajta!
szintetikus
2022. október 03. 12:20
Úgy sem tudná kifizetni a sok zsellér :D
oegyg
2022. október 03. 12:12
Ezzel átestek a ló másik oldalára. Mert így most lesznek olyanok, akik felveszik a CSOK-ot, és egy olyan hitelhez jutnak gyakorlatilag ami kedvezőbben tudnak visszafizetni büntetőkamattal együtt, mint egy piaci lakáshitelt ha nem sikerült összehozni a gyereket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik