Orbán Viktor az illegális migrációról: Mindenkinek az az érdeke, hogy az első védvonal minél délebbre tolódjon

2022. október 3. 13:15
A magyar miniszterelnök három pontban foglalta össze javaslatcsomagját a migrációs válságra.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, hétfőn Budapest adott otthont a magyar-osztrák-szerb csúcsnak. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Várkert Bazárban folytatott tárgyalást többek között az illegális migrációval szembeni fellépés témájában Karl Nehammer osztrák kancellárral és Aleksandar Vucic szerb államfővel.

Az egyeztetést követő sajtótájékoztatón a magyar kormányfő elmondta, hogy három olyan ország vezetője áll most a sajtó képviselői előtt, akiket „a lehető legsúlyosabban érint” az illegális migráció kérdésköre. „Ez rengeteg energiát, emberi erőt és óriási összegeket emészt fel, miközben egyáltalán nem vagyunk elégedettek azzal a helyzettel, ami kialakult” – hangsúlyozta.

Majd azzal folytatta, hogy köszönetet mondott a szerb-magyar határon szolgálatot teljesítő határőröknek, valamint az osztrák-magyar határon állomásozó rendőröknek, akik „heroikus küzdelmet” folytatnak az illegális migráció megfékezése és az embercsempészek ellen.

Csak a legnagyobb elismeréssel tudunk szólni az egyenruhásaink teljesítményéről”

– húzta alá.  

„A déli határ folyamatos ostrom alatt áll”

Ezt követően arról beszélt, hogy ennek ellenére a helyzet egyre nehezebb, „a számok és a tények egyre riasztóbbak, miközben a világnak ma vannak még égetőbb problémái” – tette hozzá. „Itt az orosz-ukrán háború és az Európa egészét sújtó energiaválság is. Ezek mellett pedig kevesebb figyelem irányul az illegális migrációra” –hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

„Arra tettünk most kísérletet, hogy szembenézzünk a helyzettel, és intézkedéseket dolgozzunk ki, hiszen speciális helyzetben vagyunk: nekünk két irányból van migrációs problémánk” – folytatta a miniszterelnök.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a háború miatt több mint egymillió menekül érkezett keleti irányból, de a „déli határunk is folyamatos ostrom alatt áll”. Orbán hangoztatta, hogy mind Brüsszel politikája, mind az orosz-ukrán háború, az egyre inkább mélyülő gazdasági világválság és az ebből fakadó élelmiszerválság csak súlyosbítani fogja az illegális migráció mértékét.

„A legsúlyosabb állapotok a nyugat-balkáni útvonalon alakultak ki, itt már éles fegyvereket is használnak” Orbán Viktor ezzel a kijelentésével az elmúlt hónapokban tapasztalt összecsapásokat idézte fel.

A miniszterelnök kiemelte azt is, hogy Magyarország, Szerbia és Ausztria nemcsak a saját határait, hanem Európát is védi, ezzel teljesíti a schengeni egyezményben vállalt feladatát is.

„Új dimenzióba” kell emelni a közös együttműködést

„Mindenki érdeke az lenne, hogy az első védvonal – amely jelenleg a magyar-szerb határ –  minél délebbre tolódjon.

(...) Magyarország és Ausztria eddig is segítséget nyújtott  Szerbiának és Észak-Macedóniának, hogy a fenti cél megvalósulhasson. Ezért a mai (hétfői – szerk.) szándékokat tisztázó és politikai irányvonalakat kijelölő találkozó után hamarosan lesz egy újabb találkozó Belgrádban, ahol az illetékes miniszterek találkoznak. Ott a konkrét lépéseket fogják megfelelő jogi formába önteni, valamint ennek a pénzügyi és élő erő feltételeit is ott fogjuk tisztázni. De egy harmadik találkozóról is egyeztettünk, amelynek Ausztria lesz majd a házigazdája” – ismertette Orbán Viktor.

Kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök három pontban foglalta össze a tennivalókat:

  1. Az első védelmi vonalnak tekinthető szerb–magyar határt tehermentesíteni kell az észak-macedón–szerb határszakasz megerősítésével. 
  2. Akik illegálisan vannak az országban, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek. Ennek költségeit az EU magára vállalhatná a magyar miniszterelnök szerint.
  3. Úgynevezett hotspotot (menekültkörzetet) kell létrehozni az EU határain kívül a migránsok számára, menekültkérelmet pedig csak itt lehetne benyújtani. Orbán Viktor úgy látja, hogy ez a vita Brüsszelben holtpontra jutott, addig pedig tovább zajlik az illegális migráció.

Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök az utolsó ponthoz kapcsolódóan: országa nem szeretne ilyen hotspot lenni.

A kannibalizmus kezdete

„Amíg nekünk lesz gázunk, addig a szerbeknek is lesz” – mondta Orbán, aki szerint tovább kell folytatni a Budapest–Belgrád-vasútvonalat, mert egyre inkább így, dél felől tudjuk csak elérni a keleti kereskedelmi útvonalakat, a háború miatt Ukrajna felé egyre kevésbé.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Németország az energiaválságban sok százmilliárd euróval tudja megsegíteni a saját cégeit, a gazdag országok óriási összegekkel tudják megsegíteni a cégeiket, de a szegényebb országok ezt nem tudják megtenni. Ráadásul szerinte az EU nem segíti a szegényebb országokat, a szankciókat előírták, de anyagilag nem segítenek. „Ez a kannibalizmus kezdete az EU-ban. Ezzel kezdenie kell valamit Brüsszelnek, mert ez az európai egységet meg fogja bontani” – vélekedett Orbán.

Az egyeztetést követő sajtótájékoztatót alább tekinthetik meg:

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 171 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés