Nagyot kaszált Ausztrália az orosz-ukrán háborún

2022. október 3. 17:14
Az ausztrál szén fő piaca egyre inkább Európa lett India helyett, miután az uniós szankciók az orosz szenet is érintették az év közepétől.

Rekordmagas bevételeket érhet el Ausztrália az idei fiskális évben a különböző nyersanyagok és energiahordozók kiviteléből – írja a Világgazdaság az ausztrál kormány előrejelzésére hivatkozva. 

Az erőművekben használt szén és a cseppfolyósított földgáz (LNG) drágulása olyan mértékű, hogy képes ellensúlyozni az ország korábban legnagyobb exportbevételt hozó termékei, így a vasérc és a kohászati szén alacsony árát, amelyek az acélgyártás visszaesése miatt lettek olcsóbbak.

Óriási bevétel, köszönhetően az uniós szankcióknak

Az erőművi szén exportja 35 százalékos bevételnövekedéssel járhat, és 62 milliárd ausztrál dollárt tehet ki a 2023 júniusában véget érő költségvetési évben, megelőzve a kohászati szénből várható 58 milliárdos bevételt. A jelentés szerint tartós maradhat az is, hogy a fűtési szén drágább a kohászatinál, amire korábban nem volt példa, amennyiben az energiaválság és az alacsony acéligény fennmarad. A jelentés szerint az árak tovább is nőhetnek, ha az átlagosnál csapadékosabb lesz az ausztrál nyár, visszafogva ezzel a termelést.

A lap szerint az ausztrál szén fő piaca egyre inkább Európa lett India helyett, miután az uniós szankciók az orosz szenet is érintették az év közepétől, és az árérzékeny indiai vásárlók az olcsóbb orosz és indonéz szállítókat választották.

Nyitókép: Artur Widak / Anadolu Agency / AFP

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem értetted meg a cikket?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés