Nagyot kaszált Ausztrália az orosz-ukrán háborún

2022. október 03. 17:14

Az ausztrál szén fő piaca egyre inkább Európa lett India helyett, miután az uniós szankciók az orosz szenet is érintették az év közepétől.

2022. október 03. 17:14
null

Rekordmagas bevételeket érhet el Ausztrália az idei fiskális évben a különböző nyersanyagok és energiahordozók kiviteléből – írja a Világgazdaság az ausztrál kormány előrejelzésére hivatkozva. 

Az erőművekben használt szén és a cseppfolyósított földgáz (LNG) drágulása olyan mértékű, hogy képes ellensúlyozni az ország korábban legnagyobb exportbevételt hozó termékei, így a vasérc és a kohászati szén alacsony árát, amelyek az acélgyártás visszaesése miatt lettek olcsóbbak.

Óriási bevétel, köszönhetően az uniós szankcióknak

Az erőművi szén exportja 35 százalékos bevételnövekedéssel járhat, és 62 milliárd ausztrál dollárt tehet ki a 2023 júniusában véget érő költségvetési évben, megelőzve a kohászati szénből várható 58 milliárdos bevételt. A jelentés szerint tartós maradhat az is, hogy a fűtési szén drágább a kohászatinál, amire korábban nem volt példa, amennyiben az energiaválság és az alacsony acéligény fennmarad. A jelentés szerint az árak tovább is nőhetnek, ha az átlagosnál csapadékosabb lesz az ausztrál nyár, visszafogva ezzel a termelést.

A lap szerint az ausztrál szén fő piaca egyre inkább Európa lett India helyett, miután az uniós szankciók az orosz szenet is érintették az év közepétől, és az árérzékeny indiai vásárlók az olcsóbb orosz és indonéz szállítókat választották.

Nyitókép: Artur Widak / Anadolu Agency / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujferi
2022. október 03. 20:47
Szén reneszánsz, jó drágán öko ...
Draco Paladin
2022. október 03. 20:15
Én is kaszáltam, egy csomó lóvém van CHFben :XD
amca
2022. október 03. 20:12
Nekem meg tetszik a környezetvédelem. Mit szól ehhez a Svéd Kréta ? nekem az tetszik ,hogy Alaszkából repülővel hozzák a friss lazacot a gilvánfai cigánygyerekeknek. 20 000 km CO2.
kivancsijani
2022. október 03. 20:05
Végül is ezért provokálták ki a háborút. Európa kurva drágán megveszi az ausztrál szenet (picit olcsóbb, mint a holdról hordani), mindeközben India versenyelőnye az olcsó energiával tovább nő, EU pedig elsorvad. Hajrá sorosista északatlanti buzeráns csőcselék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik