Összecsaptak a szurkolók Indonéziában egy focimeccs után, több mint 170-en meghaltak

2022. október 02. 11:06

Ez minden idők egyik legtragikusabb, legtöbb halálos áldozattal járó sporteseménye.

2022. október 02. 11:06
null

Legalább 174-en meghaltak és százan megsérültek egy focimeccsen Indonéziában, miután a játék végén a szurkolók elözönlötték a pályát – közölte Emil Dardak, Kelet-Jáva kormányzóhelyettese vasárnap. Tizenegy sérült állapota válságos – tette hozzá.

A zavargások azt követően kezdődtek, hogy a malangi Arema FC hazai pályán 3-2-re kikapott a szurabajai Perszebajától.

A vereség miatt csalódott szurkolók üvegekkel és egyéb tárgyakkal dobálták meg a focistákat és a játékvezetőket, majd elözönlötték a pályát, követelve, hogy a csapat vezetése adjon magyarázatot a fiaskóra. Az Arema 23 éve nem kapott ki hazai pályán.

A stadionon kívül is folytatódtak a zavargások

A zavargások a stadionon kívül is folytatódtak, ahol a szurkolók felgyújtottak öt rendőrautót. A rohamrendőrség könnygázzal válaszolt az erőszakra, amelynek használatát a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) betiltotta a stadionokban. Ezt követően tört ki a pánik.

A szurkolók a kijárat felé rohantak, de a lökdösődésben sokan a földön végezték. Harmincnégy ember – köztük két rendőrtiszt – még a helyszínen meghalt. Egyes médiaértesülések szerint gyermekek is vannak az áldozatok között.

Több mint háromszáz embert szállítottak kórházba, de közülük sokan életüket vesztették út közben vagy a kezelés során – mondta el Nico Afinta, Kelet-Jáva rendőrfőnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy

az áldozatok száma tovább emelkedhet, mert sok sérült állapota súlyos.

Az indonéziai labdarúgó-szövetség a tragédia miatt egy hétre felfüggesztette a helyi első osztályú labdarúgó-bajnokság meccseit, és a szezon végéig kitiltotta az Aremát a mérkőzések házigazdái közül.

Túlzsúfolt lehetett a stadion

Úgy tudni, hogy a stadion túlzsúfolt volt, 42 ezer jegyet értékesítettek 38 ezer férőhelyre.

Ferli Hidajat malangi rendőrfőnök elmondta, hogy kizárólag az Arema szurkolói válthattak jegyet az eseményre, miután a csetepaté elkerülése érdekében a Perszebaja szurkolóit kitiltották a meccsről.

A korlátozást azt követően rendelték el, hogy a két rivális csapat szurkolói 2020 februárjában 250 millió rúpia kárt okoztak a Blitar stadionban.  

Joko Widodo indonéziai elnök vasárnap felszólította a hatóságokat, hogy vizsgálják felül a biztonsági helyzetet a futballmeccseken. Egyúttal arra kérte az indonéziai labdarúgó-szövetséget, hogy a nyomozás befejezéséig függessze fel az első osztály meccseit. Widodo együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit.

Ez volt az egyik legtöbb halálos áldozattal járó sportesemény

„Mélységesen sajnálom, hogy megtörtént ez a tragédia, és remélem, hogy ez az utolsó futballtragédia ebben az országban" - mondta az elnök. "Ne hagyjuk, hogy ehhez hasonló történjen a jövőben” – fűzte hozzá.

2023-ban Indonézia lesz a házigazdája a FIFA U-20-as világbajnokságának, amelyen 24 csapat vesz részt.

Ez volt az egyik legtöbb halálos áldozattal járó sportesemény.

1989 áprilisában 96 Liverpool-szurkolót tapostak halálra Nagy-Britanniában. 1996-ban több mint nyolcvanan meghaltak és százan megsérültek egy világbajnoki selejtezőn Guatemala és Costa Rica között. 2001-ben legalább negyvenen vesztették életüket egy mérkőzésen a dél-afrikai Johannesburgban.

(MTI)

Nyitókép: SURYANTO / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. október 02. 14:14
A sport erősíti a testet és a lelket.
Parzival
2022. október 02. 12:27
Még jó, hogy a kormányunk nem akar onnan idehozni egy csomó bevándorlót! Ja, várj....
PUSZTÍTÓ.
2022. október 02. 12:26
a muszlim béke népe
74bro
2022. október 02. 12:17
Az értelmetlen halál nem tragikus. Tömegesen sem. Az élet pedig nem sakkparti, néha veszélyes, akár bele is lehet halni. Vizsgálgatom magam, de semmilyen letörtség nem vesz erőt rajtam ilyen távoli hír hallatán, éppúgy örülök a közelgő ebédnek, mint negyed órával ezelőtt. Érzéketlen vagyok? Aki nem az, és most búbánatos lett, legyen szíves, küldje el nekem a vasárnapi desszertjét, nehogy kárba vesszen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik