Mazsihisz: Horthy szegedi emléktáblájának felavatása elfogadhatatlan

2022. október 2. 10:55
A „Horthy-kultusz újabb megnyilvánulása ellen” emelte fel a szavát a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményben tudatta: elfogadhatatlannak tartja, hogy

Szegeden domborműves emléktáblát kívánnak állítani Horthy Miklósnak,

aki több százezer magyar állampolgár haláláért felelős.

A program szerint az emléktábla avatásán beszédet kíván mondani Mihálffy Béla, a kormánykoalíció helyi parlamenti képviselője. A Mazsihisz felhívja a Fidesz-KDNP-frakció figyelmét arra, hogy képviselőjük szembemegy az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvével, ezért arra kéri az illetékeseket, akadályozzák meg a tábla felavatását.

A közleményben a szövetség felidézte, „alig telt el pár hét azóta, hogy Horthy Miklós szobrát dicstelen módon elhelyezték a magyar parlament épületében”.

„A Mazsihisznek sajnálatos módon most újra fel kell emelnie a hangját a társadalomban tapasztalható Horthy-kultusz újabb megnyilvánulása ellen” – olvasható a szervezet hivatalos honlapján.

„A Horthy előtt való kormánypárti tisztelgés elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan” 

A Mazsihisz-elnök szerint „a Horthy előtt való kormánypárti tisztelgés elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan”. Majd azzal folytatta, hogy „amennyiben a magyar zsidó közösséget képviselő Mazsihisz kérése nem találna meghallgatásra, úgy a zéró tolerancia elvének meghirdetését csak jól hangzó politikai gesztusnak tudjuk tekinteni, nem többnek. Bízunk benne, nem erről van szó, és

az állami, kormányzati, valamint országgyűlési vezetők minden tőlük telhetőt megtesznek a Horthy-kultusz újabb megnyilvánulása és több százezer mártír emlékének meggyalázása ellen”. 

Végül Heisler azzal a kéréssel fordult a kormánykoalíció minden képviselője felé, hogy „tartsa tiszteletben Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ben, a Parlamentben elmondott szavait: »Nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás«.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 132 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Polnay Jenő, a Magyar Zsidók Országos Szövetsége elnöke bejelentette, szervezete Horthy kormányzóságát támogatja, és hozzáfűzte, hogy a hazájukat szerető zsidók mindig is távol tartották magukat a radikális baloldali vagy más, opportunista politikai kísérletektől."
(Thomas Sakmyster, Admirális fehér lovon című könyvéből, Helikon kiadó, 2001, 58.old.)

Erről mikor nyilatkozik a Mazsihisz?

"Amikor a zsidók rendszerszerű üldözése elkezdődött, azt nem a németek, nem a magyar kiszolgálóik hajtották végre, hanem - a legmeglepőbben - maguk a zsidók."
(Tivadar Soros: Masquerade, Arcade Publishing, 2001, 16. old.)
Az apa emlékirataiból.

Magyarország már 1943-ban titkos tárgyalásokat folytatott Nagy Britanniával a háborúból kilépést célozva.
Ezt a dokumentumot teljes terjedelmében közölte: Magyar–brit titkos tárgyalások 1943-ban, Kossuth Könyvkiadó, 1978.

Sajnálatos, hogy a MAZSIHISZ képtelen Horthy életművenek tisztességes, korrekt megértésére: nagyon nehéz történelmi időkben irányította az országot becsületes és bölcs döntésekkel.

A Sztálin-szobor imádatáért mennyit kaptak?

Horthynak a szegedi gondolat miatt jár konkrétan Szegeden egy emléktábla. Tudjátok, hol jártak a románok 1919 aug. 31-én? Győrig jutottak, basszus. Győrig! A szerbek meg Pécsig. A Dunántúlon maradt egy pici területsáv, amelynek a megszállására még nem jutott idő, de katonailag azt sem védte semmi.

Na, innen indult egy Horthy Miklós nevű magánember, hogy az általa gründolt "Nemzeti Hadsereg"-re hivatkozva újraszervezi Magyarországot. A trianoni határok között sikerült neki. Ne képzelje már senki, hogy a trianoni határok legalább adottak voltak! A pakliban simán benne volt Magyarország teljes fölosztása. Most úgy állnánk, mint a kurdok.

Horthy történelmi teljesítménye a "Magyarország" nevű állam az Úr 2022. évében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés