Polgári engedetlenség miatt mentettek fel tanárokat a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban

2022. október 02. 07:37

A Klebelsberg Központ szerint a jogszerű sztrájk támogatható, a törvénytelen munkabeszüntetés nem.

2022. október 02. 07:37
null

Szeptember 30-án a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt virrasztást szerveztek a tanulók a nemrég elbocsátott tanáraikért – számolt be a 24.hu. Az érintett tanárok polgári engedetlenségi akcióban vettek részt.

A demonstráció előtt egy nappal több tanár is megtagadta polgári engedetlenségi mozgalom keretében a munka felvételét, mint később kiderült, volt közöttük, aki nem először. Közleményükben úgy fogalmaztak: „A tiltakozó akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. A sztrájkolók a szakszervezetek által szervezett sztrájk szabályai szerint, az engedetlenkedők annak tudatában, hogy tettükkel szabályt szegnek, s annak rájuk nézve hátrányos következményeit vállalják”.

Törley Katalin is az elbocsátottak között van

Valószínűleg a Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalin is az elbocsátottak között van, de amikor őt hívták be az igazgatói irodába, hogy közöljék vele a döntést, épp nem volt az épületben. Törley négy kollégájáról tud, akik megkapták már a felmondásukat – idézte a portál.

„Minden munkavállaló, aki korábban törvénytelen munkabeszüntetésben vett részt, írásbeli figyelmeztetést kapott”

A Klebelsberg Központ a történtekre reagálva közölte: „A Belügyminisztérium kezdetektől fogva nyilvánvalóvá tette, hogy

Minden olyan munkavállaló, aki korábban törvénytelen munkabeszüntetésben vett részt, írásbeli figyelmeztetést kapott. Azok esetében, akik jogszerűtlen cselekedetüket ennek ellenére azóta többször megismételték, a munkáltató élt a rendkívüli felmentés jogával.”

Nyitóképen egy korábbi pedagógussztrájk. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 408 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2022. október 10. 06:22
Vészhelyzet esetén a sztrájk jogellenes. A közalkalmazottakról szóló törvény magatartási elvárásokat fogalmaz meg a közalkalmazottakkal szemben, A kormány és a miniszterelnök szidása, más emberek, különösen diákok jogellenes magatartásra buzdítása biztosan nem tartozik a közalkalmazottaktól elvárt magatartás körébe. Amiképpen, a jogellenes sztrájk sem. Minősített eset mivel, vészhelyzet idején tették. A szakszervezeti és politikai vezetők részéről felelőtlen és aljas magatartás másokat jogellenes magatartásra biztatni és különösen felelőtlen, etikátlan és aljas diákokkal ezt tenni. A tanárok amikor, tüntetni mentek tudták, hogy az jogellenes. Az a pedagógus aki, nem tudja mérlegelni tettei súlyát és következményeit az, ne tanítson! A jogszabályok betartása a társadalmi együttélés alapja. Akik, nem képesek elfogadni a társadalmi rendet azok, alkalmatlanok pedagógusnak és el kell bocsájtani őket. Minden tisztességes pedagógus érdeke, hogy a szakma megtisztuljon a felelőtlen alkalmatlan alakoktól. Világosan elvált a búza és az ocsú. A tanárok és diákok a PDSz, a PSz és néhány politikai párt politikai érdekeiért mentek az utcára.
Gyuri05
2022. október 09. 11:09
Van egy érzésem, hogy ezek a tanárok erősen ballibesek lehettek. És ha ez igaz, akkor ne is tanitsanak, ne mérgezzék az ifijúságot, mert már többedszer volt hír, hogy ezen ballibes tanárok az órán politizáltak, és terrorizálták a nemzeti érzelmű diákokat.
nekoashi
2022. október 04. 10:18
Csak kérdezem a fidess-bolsevikokat, akkor Magyarországon nem létezik a polgári engedetlenség?
Szatyi
2022. október 03. 22:47
Brüsszelben kellene rendet tenni, nem kormányok ellen tüntetni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik