Polgári engedetlenség miatt mentettek fel tanárokat a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban

2022. október 2. 7:37
A Klebelsberg Központ szerint a jogszerű sztrájk támogatható, a törvénytelen munkabeszüntetés nem.

Szeptember 30-án a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt virrasztást szerveztek a tanulók a nemrég elbocsátott tanáraikért – számolt be a 24.hu. Az érintett tanárok polgári engedetlenségi akcióban vettek részt.

A demonstráció előtt egy nappal több tanár is megtagadta polgári engedetlenségi mozgalom keretében a munka felvételét, mint később kiderült, volt közöttük, aki nem először. Közleményükben úgy fogalmaztak: „A tiltakozó akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. A sztrájkolók a szakszervezetek által szervezett sztrájk szabályai szerint, az engedetlenkedők annak tudatában, hogy tettükkel szabályt szegnek, s annak rájuk nézve hátrányos következményeit vállalják”.

Törley Katalin is az elbocsátottak között van

Valószínűleg a Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalin is az elbocsátottak között van, de amikor őt hívták be az igazgatói irodába, hogy közöljék vele a döntést, épp nem volt az épületben. Törley négy kollégájáról tud, akik megkapták már a felmondásukat – idézte a portál.

„Minden munkavállaló, aki korábban törvénytelen munkabeszüntetésben vett részt, írásbeli figyelmeztetést kapott”

A Klebelsberg Központ a történtekre reagálva közölte: „A Belügyminisztérium kezdetektől fogva nyilvánvalóvá tette, hogy

miközben minden munkavállalónak joga van a jogszerű sztrájkban való részvételhez, a törvénytelen munkabeszüntetés nem támogatható.

Minden olyan munkavállaló, aki korábban törvénytelen munkabeszüntetésben vett részt, írásbeli figyelmeztetést kapott. Azok esetében, akik jogszerűtlen cselekedetüket ennek ellenére azóta többször megismételték, a munkáltató élt a rendkívüli felmentés jogával.”

Nyitóképen egy korábbi pedagógussztrájk. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

Összesen 361 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"miközben minden munkavállalónak joga van a jogszerű sztrájkban való részvételhez, a törvénytelen munkabeszüntetés nem támogatható."
A polgári engedetlenség a hatályos jogban nem ismert tiltakozási eszköz.
Az anarchia fejetlenség, zűrzavar, rendetlenség, felfordulás, irányítás nélküli állapot.
Az anarchizmus egy politikai ideológia, mely magába foglalja azokat az elméleteket és a meggyőződéseket, melyek támogatják minden kötelező érvényű kormányzat eltörlését.
Maruzsa Zoltán államtitkár arra kérte a szakszervezeti vezetőket, hogy a jogszabályellenes magatartást, a tanulók erkölcsi értékrendjét negatívan befolyásoló, törvénytelen kezdeményezést ne támogassák.

Méltatlan viselkedés méltó következménye-büntetése.

Miért ne, a kommunisták által elkommunizált vállatokat is takarítónők igazgatták.

Csak egy gyagyás gondolja, hogy az állam szűkíti mozgásterét azzal, hogy nem magas adófizetőket képeztet a bevétele növelésére.

A polgári engedetlenség nevében benne van, hogy dacból és nem törvények mentén folyik a vélemény nyilvánítás. Ez lényegében anarchia és ami törvénytelen, azért retorzió jár.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés