Átadták a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezetéket

2022. október 1. 16:07
Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi az átadott szakasz.

Átadták a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezetéket. A szombati szófiai ceremónián Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is részt vett, aki szerint a déli vezeték Európa szabadságát jelképezi.

Ez a vezeték képes megváltoztatni az Európában fennálló energiabiztonsági helyzetet”

– mondta von der Leyen, aki szerint az emberek Bulgáriában és szerte Európában is a bőrükön érzik Oroszország háborújának következményeit, ám az ilyen projekteknek hála Európának elegendő földgáza lesz télire.

Hozzátette, hogy az Európai Bizottság közel 250 millió euróval (105,7 milliárd forinttal) járult hozzá a hálózat kiépítéséhez. A Görögország-Bulgária gázösszekötő vezeték (IGB) júliusban készült el, most indult meg rajta a szállítás. Európa energiabiztonsága szempontjából azért is nagy a jelentősége, mert Oroszország még április végén leállította a gázszállítást Bulgária felé, miután Szófia elutasította Moszkva azon követelését, hogy a gázért orosz pénznemben, rubelben fizessen.

A 183 kilométer hosszú vezeték az északkelet-görögországi Komotiní városából, a transzadriai gázvezetékre (TAP) csatlakozva indul, innen egészen az északra fekvő Sztara Zagora bolgár városig fut. A tervek szerint a vezeték kezdő kapacitása évi hárommilliárd köbméter gáz lehet, később ötmilliárdra szeretnék bővíteni.

Teodora Georgijeva, a projekt bulgáriai felelőse szerint a gázvezeték több nyugat-balkáni ország gázellátását is biztosítani tudja, és a segítségével Moldovába és Ukrajnába is képesek lesznek gázt szállítani. Ursula von der Leyen leszögezte: Európának mindene megvan ahhoz, hogy energiaellátásában függetlenedjék Oroszországtól, a többi már

csak politikai akarat kérdése.

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha egyszer az oroszok fölrobbantották a vezetékeiket, amig idehozták a gázt, akkor mit van mit tenni?

A gázt nem szankcionálta ám az EU sose. Az oroszok nem akarják nekünk vezetéken eladni. Marad az LNG.

Hát, végülis nem bizonyították rájuk, de ettől még ők voltak azok, akik leállították a vezetékes szállítást, nem az EU szankcionálta őket. Nem tilos az oroszoktól gázt venni. Ha Kínán keresztül, akkor úgy. Nem valami nagy leleplezés.

Add össze a köbmétereket, drága. Aztán tedd fel újra a kérdést.

Az uniónak. Az oroszok eladják Kinának a gázt, akik cseppfolyósítják és nagy haszonnal eladják nyeu-i országnak.
Álságosak a szankciók, aki csak tudja, kikerüli.

Na jó, de itt most az a nagy leleplezés, hogy Kínán keresztül az oroszoktól veszi az Unijó a gázt. Miközben az Unijó sose mondta, hogy nem akar az oroszoktól gázt venni. Az oroszok mondták, hogy nem akarnak eladni, már jóval az északi áramlatok szétcseszése előtt.

Jó, de itt most arról csevegünk, hogy micsoda botrány, hűha, Európa Kínán keresztül az oroszoktól vesz LNG gázt. Miközben senki nem mondta, hogy tilos az oroszoktól gázt venni. Konkrétan az Északi Áramlat II. valóban nem indult el sose.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés