Izzik a feszültség Lettországban: az identitásuk elvesztésétől tartanak a helyi oroszok

2022. szeptember 30. 17:51

Közben az orosz nyelv használata kampánytéma lett, van aki szerint az oroszok nem is akarnak a társadalom teljes jogú tagjaivá válni.

2022. szeptember 30. 17:51
null

Mélyül a szakadék a szombati lett parlamenti választások előtt a lett többség és az orosz ajkú kisebbség között. A hét hónapja tartó háború miatt Krisjanis Karins miniszterelnök jobbközép kormánya arra törekszik, hogy korlátozza az orosz nyelv használatát. „Mi volt az akadálya annak az elmúlt harminc évben, hogy az oroszul beszélők megtanulják az államnyelvet?

– mondta a héten a Reutersnek Rihards Kols, a konzervatív Nemzeti Szövetség párt helyettes vezetője.

Évente tiltakoznak az oroszok

Mindeközben Lettországban évente több tízezer orosz ajkú lakos gyűlik össze az egyik rigai emlékmű körül május 9-én, hogy megemlékezzenek a második világháborúban aratott szovjet győzelemről. Az orosz-ukrán háború óta betiltották a gyülekezést, az emlékművet pedig a kormány kérésére 

buldózerrel szétzúzták.

Korábban az orosz televíziós közvetítéseket is betiltották, valamint a kormány fokozatosan megszüntette az orosz nyelvű oktatást. A Lettországban élő oroszok közül azonban sokan úgy érzik, hogy elveszítik helyüket a társadalomban. „Sok orosz jelenleg nem érzi magát lelkileg jól Lettországban” – mondta Arnis Kaktins szociológus a Reutersnek.

(MTI/Reuters)

Nyitókép: Riga, 2022. augusztus 23.
Munkagéppel bontják a Győzelem parkjában található szovjet emlékművet Riga belvárosában 2022. augusztus 23-án. A szoborcsoport a náci Németországot legyőző Vörös Hadseregnek állít emléket. Az emlékművet 1985-ben építették, amikor Lettország még a Szovjetunió része volt.
MTI/EPA/Toms Kalnins

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2022. október 02. 10:09
Ruszkik haza.
masikhozzaszolo
2022. október 01. 18:33
/jobbközép kormánya arra törekszik, hogy korlátozza az orosz nyelv használatát/ Akik ugye ott őshonos többség, meg van amikor kisebbség. Mikor hogy. Nem akarnak egyet ott szavazni az ott élő oroszok? Aztán majd az orosz oroszok elismerik a szavazást.
Burmin
2022. október 01. 15:34
Érdekes a Szovjetunió idején minden lett megtanult oroszul, soha egy orosz nem vette a fáradtságot hogy megtanuljon legalább alapszinten lettül. Most meg háborognak a betelepítettek utódai. Putyin vár benneteket !
Vikijo
2022. október 01. 14:02
Simán lehet olyan helyzet is, hogy a gyengébbnek nincs igaza, de azt hiszi hogy igaza van, és fellázad, viszont erős szövetségesei vannak a státusz quó elv védelme miatt. Ekkor szokták azt mondani, hogy nem lehet igazságot tenni és tartsuk magunkat a státusz quóhoz. Sok esetben ez a legbölcsebb magatartás azonban kényes helyzet ha az egyik fél atomhatalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik