Kína kíméletlenül lecsap a korrupt hivatalnokokra

2022. szeptember 30. 14:35

A volt igazságügyi minisztert, Fu Cseng-huát halálra ítélték, amit két év múlva életfogytiglani börtönbüntetésre váltanak – számol be az Euronews. 

2022. szeptember 30. 14:35
null

Kínában példát statuáltak: korrupció vádja miatt a volt igazságügyi minisztert, Fu Cseng-huát halálra ítélték, amit két év múlva életfogytiglani börtönbüntetésre váltanak – számol be az Euronews. A már korábban bebörtönzött, egykor tekintélyes politikus már a júliusi tárgyaláson bűnösnek vallotta magát. Elismerte, hogy 117 millió jüant, 6,9 milliárd forintot vágott zsebre ajándék és készpénz formájában – személyes haszonszerzés céljából. Fu esete nagy nyilvánosságot kapott, hiszen 2018 és 2020 között Kína igazságügyi minisztereként szolgált. Karrierje is figyelemre méltó, elvégre rendőrből küzdötte fel magát a kínai közbiztonsági minisztérium helyettes vezetőjévé, majd miniszterré.

Három magas rangú rendőrfőnököt ugyanilyen ok miatt állítottak bíróság elé, akiket ugyanazon a napon ítéltek el – három héttel a Kínai Kommunista Párt (KKP) kongresszusa előtt. Nagy a tét, Hszi Csin-ping harmadik megbízatása. Kínában is burjánzik a korrupció, elemzők szerint azonban a korrupt tisztviselők elleni hajtóvadászat tisztogatásként is értelmezhető.

A Transparency International által összeállított Korrupcióérzékelési Index szerint egyébként tavaly, 2021-ben Kína 66. helyezésével a 73. helyen szereplő Magyarországhoz képest kevésbé volt korrupt.

Nyitókép: A Kínai Központi Televízió, a CCTV videófelvételéről készült képen Fu Cseng-hua, Kína korábbi igazságügyi minisztere (k) a bírót hallgatja a büntetőperében hozott ítélet kihirdetésén a Csilin északkeleti tartománybeli Csangcsunban 2022. szeptember 22-én. Az egykori tárcavezetőt bűnösnek találták kenőpénzek elfogadásában és bűnözők segítésének vádjában, és két évre felfüggesztett halálbüntetésre ítélték. Fu 2018. március 19. és 2020. április. 29. között töltötte be a miniszteri posztot.MTI/AP/CCTV

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. október 01. 14:48
Nekünk az államformánk az..egyelőre..
Gyzoltan
2022. október 01. 10:04
"Kína kíméletlenül lecsap a korrupt hivatalnokokra" Kína, amint eredményei is mutatják, kész volt tanulni a hitleri Németországtól, és a helyes útra lépett, a Nemzeti Szocializmus útját járja, kizárva a korrupciót, a tőke, és a tőkések, pénzügyi hiénák szabad rablását, nemzeti szolidaritást mutatva fel! A következményt láthatjuk, nő a feszültség Kína körül! A liberális demokrácia, mely szabad teret nyit, szabad rablást biztosít a zsidó maffiának, nem tűrheti a korlátozást, így várható, hogy amint Németországot is felszámolta, sárba taposta, úgy Kína sem úszhatja meg, nagy eséllyel Kína fog következni Oroszország után... -lehet a helytelen véleményemet kiigazítani, de érv híján személyeskedéssel is beérem...
Krupp Skya
2022. október 01. 06:33
Nem adtak rá maszkot, hogy előbb leteljen az életfogytiglan. Régi vicc Apró Antal idejéből: Nagy Imre megérkezik a Kisfogházba, megkérdezi a börtönőrt. -Miért vannak itt az ablakon rácsok? -A biztonság miatt Nagy elvtárs. -Hát miért, kifog ide betörni?
bunko_jobbos
2022. szeptember 30. 18:05
Ezek a kirakatperek a sztálini időkben voltak felénk divatosak. Kína világhatalom, és megéri dörgölőzni hozzájuk, de azért sose felejtsük el, hogy kikkel van dolgunk. Ez nem igazságszolgáltatás --a sok naiv itteni kommentelő véleményével szemben--, hanem propagandaakció. Ezzel nem az mondom, hogy nem volt ez az alak korrupt geci, de ez az akció meg nem nyomozás volt, hanem a pártirodán készült megrendelésre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik