Kína kíméletlenül lecsap a korrupt hivatalnokokra

2022. szeptember 30. 14:35
A volt igazságügyi minisztert, Fu Cseng-huát halálra ítélték, amit két év múlva életfogytiglani börtönbüntetésre váltanak – számol be az Euronews. 

Kínában példát statuáltak: korrupció vádja miatt a volt igazságügyi minisztert, Fu Cseng-huát halálra ítélték, amit két év múlva életfogytiglani börtönbüntetésre váltanak – számol be az Euronews. A már korábban bebörtönzött, egykor tekintélyes politikus már a júliusi tárgyaláson bűnösnek vallotta magát. Elismerte, hogy 117 millió jüant, 6,9 milliárd forintot vágott zsebre ajándék és készpénz formájában – személyes haszonszerzés céljából. Fu esete nagy nyilvánosságot kapott, hiszen 2018 és 2020 között Kína igazságügyi minisztereként szolgált. Karrierje is figyelemre méltó, elvégre rendőrből küzdötte fel magát a kínai közbiztonsági minisztérium helyettes vezetőjévé, majd miniszterré.

Három magas rangú rendőrfőnököt ugyanilyen ok miatt állítottak bíróság elé, akiket ugyanazon a napon ítéltek el – három héttel a Kínai Kommunista Párt (KKP) kongresszusa előtt. Nagy a tét, Hszi Csin-ping harmadik megbízatása. Kínában is burjánzik a korrupció, elemzők szerint azonban a korrupt tisztviselők elleni hajtóvadászat tisztogatásként is értelmezhető.

A Transparency International által összeállított Korrupcióérzékelési Index szerint egyébként tavaly, 2021-ben Kína 66. helyezésével a 73. helyen szereplő Magyarországhoz képest kevésbé volt korrupt.

Nyitókép: A Kínai Központi Televízió, a CCTV videófelvételéről készült képen Fu Cseng-hua, Kína korábbi igazságügyi minisztere (k) a bírót hallgatja a büntetőperében hozott ítélet kihirdetésén a Csilin északkeleti tartománybeli Csangcsunban 2022. szeptember 22-én. Az egykori tárcavezetőt bűnösnek találták kenőpénzek elfogadásában és bűnözők segítésének vádjában, és két évre felfüggesztett halálbüntetésre ítélték. Fu 2018. március 19. és 2020. április. 29. között töltötte be a miniszteri posztot.MTI/AP/CCTV

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés