Elhalaszthatják az önkormányzati választást Lengyelországban

2022. szeptember 29. 18:13
A szejm döntése értelmében fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást,

amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A 460 fős szejmben a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) frakciójának 222 jelen lévő tagja szavazott meg a tervezetet, valamint a kisebb ellenzéki tömörülések 9 képviselője. A fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) 120 jelen lévő tagja nemmel szavazott, egy képviselő tartózkodott. Az elfogadást követően a tervezet az ellenzéki többségű szenátus elé kerül. A javaslatot előterjesztő PiS szerint nehéz lenne egy időben lebonyolítani a helyhatósági és a parlamenti választásokat.    

A parlamenti vita során a KO azzal érvelt, hogy a halasztással a kormánypárt a saját választási esélyeit szeretné növelni. Waldy Dzikowski, a KO képviselője szerint

a tervezet káros a lengyel politikai és önkormányzati rendszerre nézve.    

A helyhatósági választás elhalasztását támogatta viszont korábbi nyilatkozatában Sylwester Marciniak, a lengyel országos választási bizottság (PKW) elnöke. Azzal érvelt, hogy a két választás párhuzamos megszervezése zsúfoltságot okozna, könnyen „emberi hibához” vezethetne, a forrongó lengyel belpolitikai légkörben pedig „a legkisebb szabálytalanságot is biztosan felhasználná valaki”.  

A helyhatósági és a parlamenti választások időpontja amiatt esik egybe, mert Lengyelországban a 2018-ban elfogadott törvény értelmében négyévesről ötévesre hosszabbították meg az önkormányzatok mandátumát. A legutóbbi helyhatósági választást 2018 októberében tartották.

A szejm hivatali időszaka négyéves maradt, ezért a parlamenti választás szintén jövő ősszel esedékes.    

2024 tavaszára esik majd az európai parlamenti választás. A PiS szerint annak megszervezése viszont egyszerűbb, és nem okoz annyi bonyodalmat, mint amennyit a lengyel parlamenti és a helyhatósági szavazás egyidejű megszervezése jelentene.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés