Másodkézből vett politizálás

2022. szeptember 28. 13:01

Szánthó Miklós
Magyar Nemzet
A baloldal halad a korral, és eladja a lelkiismeretét is.

„2022. február 24. óta egy rég meghaladottnak gondolt, kombattáns konfliktus harctéri csata­zaja mellett él hazánk. Ugyan Fukuyama és a világ liberálisai évtizedeken át tanították nekünk, hogy a történelem végezetével megérkeztünk a történelem okozta emberi szenvedések utáni világába, az orosz tankok – számunkra sajnos jól ismert – nyikorgó csikorgása és a rakéták robbanása torokszorítóan tette nyilvánvalóvá a sejtett, de be nem ismert egyértelműt: világunk tartóoszlopai recsegnek-ropognak, a tüzes gerendák és az eresztékek éppen aláhullanak. 

A sejtésről lefeslett a kétely, és elénk került pőre valójában. Nem sejtés ez többé, hanem maga a valóság. Február végén mindenki szügyig gázolt már a választási kampányban. 

Világos volt: a 2022-es választások tétjeként az rajzolódott ki a horizonton, hogy visszamászik-e a főhatalomba egy előretolt, amatőr kesztyűbáb hátán a gyurcsányi szervezett posztkommunista felvilág, vagy folytatódhat a döntéshozatal stratégiai autonómiáját előtérbe helyező jobboldali kormányzás.

Ez belpolitikailag már önmagában vízválasztó kérdés. Azonban a háború és az ahhoz való viszonyulás pillanatok alatt kontrasztosan újrarajzolt és felborogatott mindent, leseperte az asztalról az addig megtett zsetonokat: a háború egyértelműsítette, kik vagyunk »mi«, és egyértelművé tette, hogy kik »ők«

»Sebtiben« ismert lett: a mindig militarizmussal vádolt jobboldal ajánlata a béke és a háborúból való kimaradás – a megmaradás érdekében. És kiderült az is, hogy kik »ők«, akik a háborúba történő bevonódást, a fegyverszállításokat, a militáns hergelést hirdették ünnepélyes, ebéd utáni mosolyokkal.

Ez két külön világ, ez két külön univerzum, nincsenek közöttük gyalogoshidak, az átjárás lehetetlen. A magyarok zsigereiben élénken élő XX. századi emlékek – és persze a józan megfontolás – végül döntöttek: április 3-án a háború- és szankciópárti baloldalt soha nem látott arányban szavazták le a választók. A baloldal a megsemmisülés szélére harcolta le magát a kampány végére.”

Nyitókép: Ficsor Márton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyarország előre megy nem hááááááátra!

Megvédjük a rezsiharcot!

A magyargazdaság válságálló!

Nyuddíjprémiumot minden nyuggernek!

A hanyatlónyugaton már éheznek!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés