Kinek kell Toroczkai cigányügyi receptje?

2022. szeptember 29. 8:31

Joó István
Mandiner
Mit is akarnak Toroczkaiék? Forduljon el a nemzeti kormány a cigány tízezrektől, adja vissza a terepet az etnikai feszültséget szító NGO-knak?

A bal- és liberális oldal üresfejei szokták zörögni annak idején, amikor még a Fidesz és a Jobbik barátként láttatása volt műsoron, hogy a Fidesz ugyanazt gondolja, mint a Jobbik, csak nem mondja ki.

Nehéz volna elővenni ezt a fajta ostoba mókát Fidesz-Mi Hazánk relációban, miután a Jobbikkal nem más, mint a baloldal ragadt össze, olyannyira, hogy legfeljebb sok vödör hideg vízzel lehetne őket szétválasztani. Mégis érdemes rögzíteni egy hét eleji parlamenti mozzanatot: 

az ősjobbikos szólamokkal kufárkodó Mi Hazánk

kapcsán látványosan megmutatkozott, hogy mind gondolkodása, mind beszéde ég-föld távolságra van a Fidesz-KDNP-étől.

Toroczkai László pártelnök-frakcióvezető napirend előtt, felszólalása csattanójaként hozta szóba a hazai cigányságot. Azt sürgette a mihazánkos: állítsák le a szerinte „teljesen fölösleges” (!) romaügyi programokat.

Orbán Viktor miniszterelnök azonban azt válaszolta, a romák felzárkózását támogató programokra szükség van, ezért azokat eszük ágában sincs leállítani. Így például „válság ide vagy oda”, a háromszáz legszegényebb település felzárkózását segítő projektet is folytatni fogják,

„hogy a magyar cigány közösség a középosztályosodás útján tovább haladhasson”.

Toroczkaiék négy éve alakították a Mi Hazánkat, hogy a zsidók mellett a cigányok kollektív leminősítésével is eljátszadozzanak, ha már ezt a Jobbik taktikai okból, illetve szétmállása következtében kevésbé teszi. Apáti István képviselőjük 2020 májusában, a Deák téri kettős gyilkosság emlékére többek között a cigányság degenerációjáról is szónokolt. Hasonlóan nagy a baj Dúró Dórával is, aki kerületi irodájának bejáratára kitett egy plakátot: „Nem lehetünk cigányország!” (Aha, a „Meseország mindenkié” már ledarálva, cigányország pedig előre megakadályozandó…)

Hordereje azonban annak van, hogy Orbán Viktor a cigányellenes párt vezetőjének és rajta keresztül az egész magyarországi társadalomnak értésére adta:

a háromszáz legszegényebb falu felzárkózásának segítését ilyen körülmények között sem szüntetik meg.

Ez a nagyszabású program, amit a vérprofi katolikus karitatív szervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat végez közszolgálatként, egészében magyar forrású.

Részleges toroczkaisták a DK-s érzelműek között is vannak. Nemrég egy inkább gyurcsányista, mint Mi Hazánk-szavazó ismerősöm kajánul jósolta, hogy az orosz-ukrán háború miatti válságnak és az állami építőipari nagyberuházások visszafogásának majd az lesz a következménye, hogy a cigányság visszaszorul a putrijaiba, és akkor aztán megint minden paraszt féltheti a baromfiudvarát és tűzifáját az északkelet-magyarországi falvakban.

Volt is, maradt is itt-ott olyan probléma, amit Kuncze Gábor valahai SZDSZ-es belügyminiszter megélhetési bűnözésnek keresztelt, de sok helyütt visszaszorult. Főleg mert az Orbán-kormányok alatt ötven százalékkal nőtt a cigányok körében a foglalkoztatottság.

A munkanélküliség azóta sem emelkedett, a cigányok között sem,

pedig már nyolc hónapja dúl a szomszédban a háború. Nem is várható, hogy ez a folyamat olyan könnyen megfordulna; például mert továbbra is jól forog a magyar építőipar betonkeverő-szalagja, ami jól látszik abból is, hogy hiánycikk a házak felújításához a kőművesen túl még a segédmunkás is.

A cigányság középosztályosodásának a fogalma sem kamuzás a miniszterelnök részéről. És ez éppen a nevével fémjelzett korszak társadalmi felzárkózási politikájának köszönhető.

Jártam sok helyütt, ahol magyar és roma együttélésre van ítélve. A rendszeres roma munkajövedelem és a falusi csok megtette együttes jó hatását: a korábbi cigánysorok népe valóban polgárosodik. Lehet, hogy Dúró Dóráéknak nem, de nekem még az a gyakori jelenet is kedves, mikor egy plázában a cigány asszonyság a férjének okostelefonon közvetíti, ahogy a bevásárlóközpontban vásárol. Tényleg polgárosodnak.

Most nem az a fő baj, hogy Toroczkai és frakcióbeli hat társa követeli a romaprogramok beszüntetését. Hanem az, hogy egyebek mellett

az esélyteremtés európai uniós projektjeinek forrásait – is – makacsul visszatartja a brüsszeli elit.

Nekem, a nem Mi Hazánk-módra magyar újságírónak szomorúságot okozna, ha például azokat a cigány származású, a saját kisebbségi közösségük körében dolgozó mentorokat, akiket egy baranyai romariportutam során megismertem, a brüsszeli nyomás miatt nem lehetne többé államilag alkalmazni. Vagy ha a végre érdemi képzéseket nem lehetne folytatni, illetve ha az cigány ösztöndíjakat nem lehetne az érintett tehetséges, kiemelkedni vágyó diákoknak újra meghirdetni… Mára 1,7 százalékra nőtt a diplomások aránya az teljes roma közösségen belül.

Mindenesetre ez a kormány, ahol lehet, egyelőre kipótolja a kieső részt. Ráadásul a még leszakadásban lévő cigány rétegeknek sem kell dideregniük a télen, mert egyrészt rég bevezették Orbánék az önkormányzatokon keresztül érvényesülő tűzifaprogramot, másrészt a háborús válság miatt utóbb hozott

tűzifarendeletben a tűzifára is árstopot vezettek be,

a rezsi- és bizonyos élelmiszerfajták árkorlátozásához hasonlóan.

Mit is akarnak hát Toroczkaiék? Forduljon el a nemzeti kormány a cigány tízezrektől, adja vissza a terepet az etnikai feszültséget szító NGO-knak?

Persze értem én: mindez jól jönne a Mi Hazánknak, mert az úgynevezett cigánykérdés visszatérése löketet adna kétes létjogosultságuknak.

 

Fotó: MTI/ Mohai Balázs

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon helyes, h. az illegális migránsokat amennyire lehet kizárják és nagyon helyes, h. a hatai cigányság kiemelkedni vágyú részének minden segítséget megadnak, ami, sajnos, nincs ingyen.

Nincs más út, mint előre. Ha nem tetszik, h. sokan vannak, akkor az MSZP-SZDSZ kormányok "családpolitikáját" tessék okolni. A jelenlegi kedvezmények munkajövedelemhez kötöttek, az előzőké feltétel nélküli volt. A Medgyessyék első dolga volt eltörölni az a "megalázó" helyzetet, h. a családi pótlék annak jár, akinek a gyereke legalább megjelenik az iskolában.

Mennyi tiltakozás volt az iskolaőr rendszer ellen (ha az iskola kéri), mégis, a rendszer működik.

Nagyon hiányoznak az EU-s pénzek, amit NEM az EU urai, hanem a "magyar" ellenzéki EU-s képviselet blokkol. NEM tudnák nélkülük megtenni, fel sem merülhetett volna ez a "megoldás" azt Orbán kormány mielőbbi bukását elősegítendő.

Egyelőre teljesen bizonytalan, h. a pénzt megkapjuk-e, új igények merülnek fel, most már az igazságszolgáltatás rendszere is átalakításra szorulna. Dobrev-Donáth-Cseh- Újhelyi NEM ránk, a pénzünkre vigyáznak, nehogy kifizessék, ami járna.

Szívesen olvasnék arról, milyen is a cigányok helyzete, mit tesznek, v. nem tesznek a beilleszkedésükért Szlovákiában, Csehországban. Szerintem, ott NEM vesznek a problémáról tudomást, szőnyeg alá van söpörve. Talán mások az arányok, mint nálunk. Itt az ősbűn a nincstelen munkanélküliek gyermekvállalásának támogatása volt, de ezen már segíteni nem lehet, itt vannak és egyre többen lesznek.

Engem kimondottan zavar. Hogy lehet ilyen eszetlen és kegyetlen ez a Toroczkai?

Horváth József rákkutató a cigánytelepen nőtt föl.

https://www.origo.hu/itthon/20..

A mecseki putriból küzdötte fel magát a cigány neurobiológus

https://orokbefogadokegyovit.h..

DR. ORSÓS ZSUZSANNA BIOLÓGUS-RÁKKUTATÓVAL

https://egy.hu/hos/nem-lehet-l..

"Most nem az a fő baj, hogy Toroczkai és frakcióbeli hat társa követeli a romaprogramok beszüntetését."

Ez a három, csak kiragadott példa volt, ezt dobta ki a gép. Nem keresgéltem tovább. Nyilván van ennél sokkal több is.
Ami a nevelést, oktatást illeti, az szinte szélmalomharc évek, évtizedek óta, de nincs más lehetőségünk.
Vannak tanult cigányok, cigánypolitikusok, akik úgy viselkednek, úgy ordibálnak, mintha semmi sem ragadt volna rájuk.
A mostani Parlament diszcigányai is ilyenek. Vádaskodnak, hazudnak, a momentumos is, a jobbikos is, és még egy harmadik is.
Jól fel vannak öltözve, van már pénzük, de a modoruk...Fogalmuk sincs, hogy miről van szó, de körülnéznek és látják, hogy a párttársaik röhögnek, erre ők sem akarnak lemaradni.
Sok bajunk van velük.

Viszont hogy lehet naponta munkába menni egy sárfészekből? Annyit sem tettek meg értük, hogy kimenjen egy normális út a házaikig.

Ebben nincs vita köztünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés