„Szándékosan okozták a szivárgást az Északi Áramlat gázvezetékeken”  – jelentette ki a dán kormányfő

2022. szeptember 28. 6:55
Mette Frederiksen hozzátette: egyelőre nincsenek értesüléseik arról, hogy ki állhat e cselekmény hátterében.
Egyértelműen szándékos cselekmények okozták az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetéken a szivárgást, amely nem lehetett baleset következménye”

– jelentette ki kedden este Mette Frederiksen dán miniszterelnök.

„Mostanra a hatóságok egyértelműen úgy értékelik, hogy szándékos cselekményekről van szó. Nem baleset volt” – húzta alá Frederiksen koppenhágai sajtótájékoztatóján. „Egyelőre nincsenek értesüléseink arról, hogy ki állhat e cselekmény hátterében” –mondta a dán vezető, hozzátéve, hogy a hatóságok nem tekintik közvetlen katonai fenyegetésnek a történteket.    

Dan Jörgensen energiaellátási miniszter azt közölte, hogy robbanások okozták hétfőn a károkat. Hozzátette: a 70-90 méteres mélységben található vezetékeken keletkezett lyukak mérete arra utal, hogy azokat semmiképpen nem okozhatta baleset. Dánia az érintett tengeri térséget lezárta a hajózás elől, és egy kisebb repüléstilalmi övezetet is létesített. A felhajtóerő csökkenése miatt ugyanis a hajók elsüllyedhetnek, másrészt a felszín metánnal telített, ami robbanásveszélyes.    

Nem sokkal korábban Björn Lund, a svéd szeizmológiai hálózat (SNSN) szakembere a svéd SVT közszolgálati televíziónak nyilatkozva közölte:

kétség sem férhet ahhoz, hogy ezek robbanások voltak, s nem földrengésről vagy földcsuszamlásról van szó”.

Hangsúlyozta, hogy a robbanások a vízben történtek, nem pedig a tengerfenék alatti kőzetben. A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat-1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat-2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.ű

(MTI)

Nyitókép: Danish Defence / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Kapcsolódó

Támadás az Északi Áramlatok ellen. Mit tudunk eddig? Azt biztosan, hogy a gáz ára ugrott egyet. Bővebben..

Összesen 154 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Olvastam több elemzést, egyik sem veti föl azt a lehetőséget, hogy a CIA keze van a
dologban.

Egyáltalán nem furcsa. Mindig így szokott lenni. Aztán 20-30-40 év múlva bevallják, ha bevallják egy adatszivárogtatás után.

A lengyelek meg azt mondták, hogy köszi USA.

Nos Sikorsky volt lengyel minister megköszönte a robbantást, íme:
https://twitter.com/radeksikor..

Eddig se jött gáz ezeken a vezetékeken.

A Gazprom már egy ideje kijelentette, mikor elkezdödtek a problémák a régi vezetéken a turbinákkal, hogy a németek nyissák meg a Nordstream II. A német közvélemény nyomása az utóbbi napokban ezt reálissá tette, hogy a német kormány erre végre hajlandó is lesz.

CUI PRODEST, ugyebár...

Egy orosz szabotázs nonszensz lenne: egyrészt hogyan tudnának ilyen műveletet végrehajtani sok száz kilométerre Szentpétervártól, de Kalinyingrádtól is, abszolút NATO ellenőrizte beltengeren. Meg hát miért tennék? Ha nem akarnának gázt szállítani, akkor "technikai hiba" lépne fel, AHOGYAN AZT EDDIG IS TETTÉK időnként.

A másik oldalon viszont: az USA elnöke ugye EGÉSZ KONKRÉTAN BEJELENTETTE már a háború előtt, 2022. február 7-én - a videófelvétel szerint a kérdező újságírót is meghökkentve, hogy orosz támadás esetén ők (az USA) elintézik, hogy ne jöjjön gáz az Északi Áramlaton! És hogy erre MEGVANNAK AZ ESZKÖZEIK. És hát ugye az a fránya ÉRDEK: nem is kérdés, hogy a Washingtonban működő globalo-gazdinak az érdeke az orosz-német gázkapcsolat végleges szétvágása.

Az a gleichschaltolt globalo-média aljasságát mutatja, hogy fel sem vetik (!), hogy ESETLEG nem a gonosz oroszok robbantották fel a vezetéket... lásd pl. a 444 egészen gyomorforgató cikkét tegnap este...

"Az amcsik ilyet saját kezűleg nem csinálnak, mert nem akarnak fasírtban lenni Németországgal."

Ugye az megvan, mikor a majdani káoszban Nuland kisasszonynak felvetették, de mit szól ehhez az EU, és ő reflexből mondta: kapják be!

Szóval az USA ha egyáltalán használta a lengyeleket, akkor csak a külvilág felé történő maszkírozás lehetett a cél, a németeket telibeszarják és zsinóron rángatják...

Azért ez nem a teljes lista! Csak nekem hiányzik róla egy közismert ország?
Dél-Szudán, ENSZ által elismert 2011-ben alapított állam.

Az amerikaiaknak van jó 15 évre elegendő kitermelhető földgázuk Európa számára, aranyáron. Norvégia a jelenlegi ütemben 7-8 évig termel eladható földgázt. Az oroszoknak van olyan 200 évre elegendő tartalékuk- legyen ez a háttér.
Az előtérben meg ott az amerikaiak terrortámadásával szétkúrt Északi Áramlat1-2. Csak az Északi Áramlat 2 olyan 10 milliárd eurójába került az orosz államnak és háborútól függetlenül lehetetlenítették el az amerikaiak a beüzemelését.
A jövő meg sötét: az oroszok már építik a kínai gázvezetéket, a gázkontingensük kiajánlása elkezdődött és valószínűleg szinte teljesen kimeríti a rendelkezésre álló keretet öt-tíz éven belül. Az ukrajnai háborút már rég elfelejtjük addigra, de gázunk akkor se lesz, ha az akkori EU-vezetők térden állva csúsznak Putyin elé. Nos ezt nem fogja fel a haladó nyugat a képességtelen bábként rángatott vezetőivel. Egyedül egy dolog misztérium a számomra: a nyugati nagytőkéseknek miért nem osztanak lapot ebben a perverz játékban?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés