Jóváhagyta a szlovák parlament Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

2022. szeptember 27. 22:52

Már csak rajtunk és a törökökön a világ szeme.

2022. szeptember 27. 22:52
null

Nagy többséggel jóváhagyta a szlovák parlament kedden Finnország és Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét. A 150 fős pozsonyi törvényhozásban a két dokumentumot a TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint 126, illetve 124 igen szavazattal fogadták el. Az ellenzéki pártok képviselőinek többsége is megszavazta, az egyértelműen NATO- és EU-tagság elleni, radikális jobboldali Mi Szlovákiánk - Néppárt (LSNS) listáján mandátumot szerzett képviselők kivételével.

A ratifikációs határozatot még Zuzana Caputová államfőnek is jóvá kell hagynia, ez azonban az általános várakozás szerint már csak formaságnak számít. A két északi ország idén májusban kérelmezte felvételét az észak-atlanti szövetségbe az ukrajnai háborúval összefüggésben.

Az Eduard Heger vezette pozsonyi kormány már korábban teljes támogatásáról biztosította Finnország és Svédország csatlakozását, a kabinet által jóváhagyott dokumentumban azt írták, hogy a két állam NATO-ba lépése egyidejűleg erősíti majd az észak-atlanti stabilitást és Szlovákia biztonságát is.

A kormányfő kedden felelősségteljes lépésnek a csatlakozás jóváhagyását, s annak a véleményének adott hangot, hogy „a szövetség ajtaját nyitva kell tartani azon további szövetségesek előtt, akik számára a béke és a szabadság az első helyen van”.

(MTI)

Kép forrása: ARIS OIKONOMOU / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
123321
2022. szeptember 28. 16:52
Volt más választásuk? Na ugye. Így megy ez a Szabad Világban.
Sany Xepi
2022. szeptember 28. 06:14
Fontos dolgok ezek a Felvidéken.
Sincero
2022. szeptember 28. 01:01
Kérdés, hogy ránk mikor kerül sor... Jó lenne elhúzni a dolgot, hátha a törökök nem írják alá. Utána már úgyis mindegy.
Házam Hazája
2022. szeptember 28. 00:39
Szerintetek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik