Óriásit ukránozott Friedrich Merz a német tévében

2022. szeptember 27. 12:00
„Jelenleg a menekültek szociális turizmusát éljük – be Németországba, vissza Ukrajnába.” Úgy tűnik, a CDU részéről vége az ukránbarátságnak.

„Jelenleg a menekültek szociális turizmusát éljük – be Németországba, vissza Ukrajnába, be Németországba, vissza Ukrajnába.” Ezt nem egy szélsőjobboldali, csizmáján is Z betűt hordó Putyin-fiókszervezet aktivistája mondta, hanem Németország vezető, jobbközép ellenzéki pártjának elnöke, Friedrich Merz, a Bild TV adásában. A pártelnök hangsúlyozta, a CDU „már tavasszal figyelmeztetett arra, hogy ez a probléma felléphet”, a kormány azonban „süketnek tettette magát”.

Valódi szociális turizmusról – melynek keretében ukránok tömegével jönnek Németországba felvenni a menekülteknek járó szociális juttatásokat, majd boldogan eléldegélnek belőlük Ukrajnában – a statisztikai adatok nem tanúskodnak, így Friedrich Merz célja valószínűleg nem az volt, hogy felvessen egy valós és súlyos problémát. Megjegyzése sokkal inkább arról árulkodik, hogy

a német társadalomban megjelent egy olyan mértékű ukránellenesség, amit már középpártoknak is érdemes meglovagolni.

Nem csoda, hogy a leginkább militánsan ukránpárti szavazótáborral rendelkező Zöldek voltak az elsők, akik ráugrottak Merz kiszólására. Ricarda Lang, a Zöldek társelnöke azt a kérdést vetette fel, hogy „hogyan is fér össze a CDU sokszor hivatkozott, Ukrajnával való szolidaritásával az, hogy Friedrich Merz e rémséges támadó háború elől menekülő emberek kontextusában »szociális turizmusról« beszél?”

A kormány részéről Nancy Faeser belügyminiszter reagált, aki azt írta, „a Putyin bombái és tankjai elől menekülő ukrán nők és gyermekek kontójára hangulatot kelteni hitvány dolog. A »szociális turizmus« a 2013-as év legrosszabb szava volt, és 2022-ben is minden demokratához méltatlan”.

Reagált Michael Roth korábbi külügyi államtitkár, a Bundestag külügyi bizottságának SPD-s elnöke is. Szerinte „Ukrajnában szörnyű háború dúl! A szociális turizmusról szóló szövegelés tönkreteszi a társadalmi összetartást, amit korábban Ukrajna támogatásában és a menekülők befogadásában tapasztaltunk. Aki ilyet mond, annak nulla felelősségérzete és empátiája van.”

Emellett természetesen nem maradhatott csendben a téma kapcsán a Budapestre akkreditált Ljubov Nepoppal együtt néhány hónapja kirúgott, hamarosan hazautazó berlini ukrán nagykövet, Andrij Melnik is, aki így kommentálta Merz megjegyzését: „WTF? Honnan ez az őrültség az ukrán háborús menekültek állítólagos »szociális turizmusáról«? Joguk van bármikor meglátogatni hazájukat.

Honnan ez az olcsó populizmus? Szent bimbamm!”

A nagykövet emellett belinkelte Merz számára a német Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) tájékoztatóját az Ukrajnából érkezett menekültek jogairól.

Nyitókép: MTI/EPA

Összesen 173 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"
a német társadalomban megjelent egy olyan mértékű ukránellenesség, amit már középpártoknak is érdemes meglovagolni.
"

És ez még csak a kezdet. Hol van még a tél, meg a hideg.

Az ukrán pofátlanságnak nincs határa.
Szent bimmbammoznak az amerikaiak pincsijeiként.
Nagy durranás, de tényleg.

Ha a menekült rendszer megengedi, mindig lesznek olyanok akik ezt kihasználják.
A szíreknél is volt ilyen. A

Ha a menekült rendszer megengedi, mindig lesznek olyanok akik ezt kihasználják. A szíreknél is volt ilyen, de a kárpátaljai magyarok is kihasználták ezt.
Mint a munkához nem kötött segélyezést.
Vagy az alapjövedelemmel két fizetést megvalósítók.
Sajnálom azokat az ukránokat akik valóban háborús menekültek.
Németország meg átvehetné a magyar módszert, hogy az állam munkához köti a juttatásokat.

Szóval nem az a baj, hogy az ukrán menekültek, visszaélve a helyzettel, felvéve a segélyt, oda-vissza járnak Ukrajna és Németország között, hanem az, hogy valaki ezt kimondja, szóvá teszi. Ugyanezt teszik a muszlim migránsok is, arról sem esik szó.

Ebből a balfácán nyugatból mindenki hülyét csinál. Az USA, Ukrajna, a menekültek, de az ellen nem tesznek semmit, csak velünk szórakoznak.

Azok után, amit levágtak migránsügyben, zöldügyben, most meg ukránügyben, csodálod, hogy egyre többen utálják őket?

Ezt akartam én is írni. Az orrára koppinthattak, pedig Melnik is elismerte végülis, hogy igazat mondott.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés