„Több milliárd forint, offshore” – Az amerikai pénz és az ellenzék viszonyáról írt a 24.hu

2022. szeptember 26. 18:16

A lap szerint Bajnai tengerentúli kapcsolatai cégszerűen a bécsi Datadatban realizálódtak.

2022. szeptember 26. 18:16
null

„Több milliárd forint, offshore” – a Datadat nevű cég hátteréről írt cikket a 24.hu. A portálon azt írják: Orbán Viktor harmadik kétharmados sikere után több ismert vagy kevésbé ismert korábbi baloldali politikus, illetve háttérember fejében megfogalmazódott az igény, hogy fel kellene frissíteni a hazai ellenzéket mind szellemi, mind technológiai, mind anyagi értelemben

enélkül ugyanis Orbán leválthatatlan.

Ehhez a körhöz sorolja több ellenzéki forrásunk a Datadat-csoport tulajdonosait, így Bajnai Gordont, Ficsor Ádámot, az Együtt 2018-as megsemmisülése után a politika első vonalából távozó (korábban az MSZP kampányain, valamint Gyurcsány és Bajnai mellett is dolgozó) Szigetvári Viktort, illetve Dessewffy Tibor szociológust, a Demos Alapítvány volt vezetőjét. Bajnai egyébként az EBIT Consulting nevű cégén keresztül évek óta tulajdonos a Datadat Professional, a Datadat Research, illetve a Datadat HR nevű magyarországi cégekben.

Bajnai cáfol

A lap forrásai szerint Bajnainak komoly üzleti és politikai kapcsolati tőkéje van Nyugaton, és ezt képes mozgósítani annak érdekében, hogy – mint egy ellenzéki politikus fogalmazott lapunknak  – „Magyarországon jó irányba menjenek a dolgok”. A Bajnai-féle Haza és Haladás Alapítvány anno egy demokratákhoz köthető agytröszt, a Center for American Progress (CAP) 100 millió forintos támogatását is élvezte.

A tengerentúli kapcsolat most cégszerűen a bécsi Datadatban realizálódott.

A volt miniszterelnök ugyanakkor határozottan cáfolta a 24.hu-nak, hogy afféle nemzetközi „pénzfelhajtói” szerepet töltött volna be az ellenzéki kampányban.

„Nem foglalkozom forrásteremtéssel, forrásközvetítéssel politikai pártok, szereplők számára sem bel-, sem külföldön. Megtakarításaimból nyilvános mikrofinanszírozási csatornákon keresztül – összességében néhány millió forintnyi – személyes adománnyal támogattam egyes ellenzéki jelöltek kampányát”

– közölte a lappal, önkritikusan megjegyezve, hogy „az eredmények ismeretében e támogatások hatásfoka meglehetősen alacsonynak mondható”. Annyit még hozzátett, hogy az általa „hitelesnek gondolt ellenzéki szereplőket az elmúlt években azzal segítettem, hogy a kampányra, kormányzásra, különösen a  kül- és gazdaságpolitikára vonatkozó véleményemet – ha megkérdezték – elmondtam.”

A lap szerint a Datadatról tudni lehet, hogy már a 2019-es önkormányzati választás előtt aktív volt, a DK-val különösen jó volt a viszony, a Gyurcsány-féle chatbot például az ő munkájuk volt. A 24.hu arról értesült, hogy a cég Karácsony Gergely 2019-es kampányát is segítette, és éppen ez a győzelem csillantotta fel annak reményét többekben, hogy a Párbeszéd politikusa alkalmas arra, hogy ne csak Budapesten verje meg a Fideszt, de országosan is.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. szeptember 27. 08:09
Jó lenne tisztába rakni ezeket a dolgokat, mert ha így marad, az konkrét nemzetbiztonsági kockázat, ahogy egy szinttel feljebb is az, mégpedig kontinensbiztonsági kockázat, hogy az EU bürokratái a gazdasági hatalommal bíró cégcsoportok, ideológiagyárosok elkötelezettjei, azaz FINÁNCPOLITIKUSOK! Ahogy A Soros-huszár Bajnaira nincs szüksége a magyaroknak, úgy a Bikderberg-ügynök Ursula von der Leyenre és társaira sincs szükség az európai pokitikában. Eddig az volt a gyakorlat, hogy a megválasztott politikusokat kaparintották meg. Ma már maguk indítják őket a politikai pályán. Az amerikai gyakorlatot átültették Európába! Pontos jogszabályok, felelősségi körök, felelősségre vonás lehetősége, a kontinens pokgárai számára hátrányt okozó pokitikai visszaélés esetén visszahívhatóság stb. Ilyesmire van szükség. UVDL-t nem büntetni kell, han azonnal megfosztani hivatalától egy életre eltiltani a politikától!
héttörpe
2022. szeptember 27. 01:56
Ok, kaligelit győzelemre vitték, rendben van. De ebből azt gondolták, hogy pl. Kecskeméten is megnyerik az országgyűlési választásokat? Ott nincs 90 ezer szarfaszú libsi külföldi egyetemista, hogy behúzzák.
kozmosz
2022. szeptember 26. 23:25
Ezt már rég ki kellett volna kapcsolni.
olajfa1
2022. szeptember 26. 23:00
Az EU-nak EZ LEGYEN AZ "ETALONJA"... Vagyis ha ez nem korrupció... -mert nem volt az az Eu-nak!...- AKKOR EZEKALAPJÁN AZ UGYANILYEN DOLGOK SE LEHESSEN KORUPCIÓ!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik