Elkezdődtek a választások Olaszországban, Salvini jobboldali győzelemre számít

2022. szeptember 25. 11:24
Letta Rómában, Renzi Firenzében, Salvini Milánóban voksolt. Az első részévteli adatok 12 órakor várhatóak.

A szicíliai Palermo egyik szavazókörzetében adta le voksát Sergio Mattarella államfő, aki az elsők között járult az urnákhoz a politikusok sorában az előrehozott parlamenti választásokon, melyeken 50,8 millió szavazásra jogosult olasz szavaz vasárnap este tizenegy óráig.

A szicíliai Sergio Mattarellát a szavazóhelyiségben sorban állók tapssal üdvözölték. A pártok vezetői szintén lakóhelyükön mentek el szavazni: a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára Enrico Letta a római belváros egyik oktatási intézményében kialakított körzetben szavazott, a jobboldali Olasz Testvéreket (FdI) vezető Giorgia Melonit egy külvárosi iskola épületébe várják. A centrumpárti Élő Olaszország (IV) elnöke

Matteo Renzi Firenzében voksolt, a Liga vezetője Matteo Salvini Milánóban.    

Matteo Salvini, miután leadta szavazatát, az őt kísérő újságíróknak azt mondta, minél többen mennek el szavazni, annál erősebb lesz a megalakuló kormány. Hozzátette, hogy természetesen az Olasz Testvérekkel és a Hajrá Olaszországgal közös jobbközép koalíció győzelmét várja. „Nehéz hónapok állnak előttünk a növekvő rezsiköltségek, az erősödő infláció és a téli fűtési szezon közeledte miatt” – hangoztatta Matteo Salvini.

Hangsúlyozta, hogy a Liga és szövetségesei készen állnak, hogy Olaszországban és Európában aktívan cselekedjenek.    

A több mint húszezer választási körzet többségét iskolákban alakították ki. A szavazóknak két cédulát kell az urnákba dobni, az egyikkel a szenátus, a másikkal a képviselőház tagjait választják meg. Semmilyen járványelőírás nem vonatkozik sem a szavazókra, sem a választási bizottságok tagjaira. Újdonságnak számít, hogy most először a választási cédulákat úgynevezett csalásellenes matricával látták el, amelyet a szavazó előtt a választási bizottság tagjai távolítanak el. Ez igazolja a voks megtörténtét.    

Az urnákhoz várt 50,8 millió szavazóból több mint 2,6 millió most voksol először. A bizonytalanok arányát több mint harminc százalékra mérték a választások előtti utolsó felmérések. A részvételt a rossz idő is befolyásolhatja, miután tizenhárom régióban meteorológiai riasztás lépett életbe a heves eső, viharok miatt. Az első részleges részvételi adatokat déli 12 óra után közli a belügyminisztérium. Az este tizenegy órás urnazárást exit poll eredmények követik. A politikusok első nyilatkozatai késő éjszaka várhatók.    

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon sokáig azt hittem magamról, hogy nem utálom UvdL-t, de tévedtem.

Szerintem kéne minden országba egy EUs nagykövetség nagykövettel, hogy ilyen undorító
megnyilvánulás után, amit orsika tett, legyen kit raportra rendelni a Külügyminisztériumba.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés