Hodász fohásza

2022. szeptember 24. 13:18

Nem vagyunk ehhez hozzászokva, hogy a pap kér tőlünk imát, magáért.

2022. szeptember 24. 13:18
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Nem vagyunk ehhez hozzászokva – mármint ahhoz, hogy a pap kér tőlünk imát, magáért. Az uralkodó közfelfogás szerint azért tartjuk, hogy ő imádkozzon értünk; hogy az egész élete ima legyen; hogy ő legyen a közbenjáró, a közvetítő. Mindezzel együtt az egyház (a kifejezést helyesen használva, tehát egyháznak tekintve minden igaz embert, aki hisz, és megtartja a parancsolatokat) egyik legőszintébb, legfontosabb megnyilvánulása volt, amikor Hodász András kiírta az Instagramra az imakérést.

Talán egyetlen módon lehetett volna őszintébb – ha azt írja: »imádkozzatok értünk«. Ez a krízis ugyanis elsődlegesen nem az ő válsága – mint ahogy azon pedagógusok meghasonlása sem kizárólag személyes tragédia, akik hosszas vívódás árán, a hivatás föladásának fájdalmával elhagyják a pályát. Bajban vannak az iskolák, kevesen jelentkeznek tanárnak, kontraszelektált és motiválatlan a pedagógus-társadalom, nyilvánvalóan alkalmatlanok is katedrát kapnak, a politika elvárásai ütköznek a szakma szabályaival, a társadalom érdekeivel és a belső értékekkel?

Amennyiben ez az oktatásügyre igaz, hát Hodász anyaszentegyházára, a katolikus egyházra sokszorosan érvényes. Ő ugyanis, onnan nézve, hogy mire lenne igénye a híveknek, pontosan a megfelelő ember (kellően karizmatikus és szuggesztív, van empátiája és önkontrollja, nem hiányzik belőle a problémaérzékenység), csak éppen nem a megfelelő helyen, és végképp nem a megfelelő időben. Az Egyháznak – értve ezalatt a hazai katolikus hierarchiát – most nála sokkal opportunistább, simulékonyabb, tekintélytisztelőbb és konformistább figurákra van szüksége. Amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy ezek az opportunista, simulékony, tekintélytisztelő, konformista figurák maradnak, a Hodász András-féléket viszont, ha valamilyen csoda folytán odakerülnek, jó eséllyel kiveti magából a szervezet.”

Nyitókép: Képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalhana
2022. szeptember 24. 23:31
Kedves András atya, belegondoltál-e abba, hogy kik fognak dícsérni?
akiaki
2022. szeptember 24. 23:19
haragos hargitta, fogalmad sincsen, maradj a dohány utcánál!
néhai Ch.Pilot
2022. szeptember 24. 22:29
"Nem vagyunk ehhez hozzászokva, hogy a pap kér tőlünk imát, magáért." Miért is nem? Talán mert ateista vagy, és templomnak a környékén sem jársz, nemhogy hívők között? Tudod te hogy hány pap kér imát magáért a híveitől? Ezek szerint nem... de akkor minek írsz erről, komcsi szemét?
Ditur
2022. szeptember 24. 20:15
Ha a szerző három percet rászánna a valóság megismerésére vagy csak egy kicsit tájékozódna - mielőtt az általa hitt szamárságot papírra vetné -, nem rúgna ilyen öngólt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik