Hodász fohásza

2022. szeptember 24. 13:18

Hargitai Miklós
Népszava
Nem vagyunk ehhez hozzászokva, hogy a pap kér tőlünk imát, magáért.

„Nem vagyunk ehhez hozzászokva – mármint ahhoz, hogy a pap kér tőlünk imát, magáért. Az uralkodó közfelfogás szerint azért tartjuk, hogy ő imádkozzon értünk; hogy az egész élete ima legyen; hogy ő legyen a közbenjáró, a közvetítő. Mindezzel együtt az egyház (a kifejezést helyesen használva, tehát egyháznak tekintve minden igaz embert, aki hisz, és megtartja a parancsolatokat) egyik legőszintébb, legfontosabb megnyilvánulása volt, amikor Hodász András kiírta az Instagramra az imakérést.

Talán egyetlen módon lehetett volna őszintébb – ha azt írja: »imádkozzatok értünk«. Ez a krízis ugyanis elsődlegesen nem az ő válsága – mint ahogy azon pedagógusok meghasonlása sem kizárólag személyes tragédia, akik hosszas vívódás árán, a hivatás föladásának fájdalmával elhagyják a pályát. Bajban vannak az iskolák, kevesen jelentkeznek tanárnak, kontraszelektált és motiválatlan a pedagógus-társadalom, nyilvánvalóan alkalmatlanok is katedrát kapnak, a politika elvárásai ütköznek a szakma szabályaival, a társadalom érdekeivel és a belső értékekkel?

Amennyiben ez az oktatásügyre igaz, hát Hodász anyaszentegyházára, a katolikus egyházra sokszorosan érvényes. Ő ugyanis, onnan nézve, hogy mire lenne igénye a híveknek, pontosan a megfelelő ember (kellően karizmatikus és szuggesztív, van empátiája és önkontrollja, nem hiányzik belőle a problémaérzékenység), csak éppen nem a megfelelő helyen, és végképp nem a megfelelő időben. Az Egyháznak – értve ezalatt a hazai katolikus hierarchiát – most nála sokkal opportunistább, simulékonyabb, tekintélytisztelőbb és konformistább figurákra van szüksége. Amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy ezek az opportunista, simulékony, tekintélytisztelő, konformista figurák maradnak, a Hodász András-féléket viszont, ha valamilyen csoda folytán odakerülnek, jó eséllyel kiveti magából a szervezet.”

Nyitókép: Képernyőfotó

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A pápa minden miséje végén arra kéri a híveket, imádkozzanak érte.
De ez a szkribler ezt honnan is tudná, ő csak ír róla.

nem áldozat, csak hülye szegény. van ilyen, hogy egy pap kiugrik, ő még ezt nem tette meg, de amikor a szekereteket kezdte tolni, már látszott, hogy kiugrik. Szóval csak idő kérdése. Az a pap, aki rendben van, nem akar nektek tetszeni.

Nagy, nagy tévedésben vagy, mert pl. Ferenc pápa már a megválasztásakor, a hívek imáját kérte.
De! Minden pap kéri az imánkat és mi hívek imádkozunk is a papjainkért, papi és szerzetesi hivatásokért.

Nem emberekhez szól:
Talmud:
"a világ népei azonban nem neveztetnek embereknek"
"ואין עובדי כוכבים קרויין אדם"
Baba Mecia 114b

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés