Oroszország hamarosan tesztelheti a „kivédhetetlen” nukleáris meghajtású cirkálórakétáját

2022. szeptember 23. 18:49
A rakéta akár 25 ezer kilométert is meg tud tenni.

Az oroszok négy éve fejlesztenek egy rakétát, melyet állításuk szerint a hagyományos légvédelmi rendszerek sem tudnak hatástalanítani. Műholdfelvételek tanúsága szerint Moszkva a fegyver tesztelésének előkészületeit végzi az Északi-sarkvidéken - írja a Euronews.

A nukleáris meghajtású cirkálórakéta, név szerint a Burevesztnyik tesztelése Tony Roper katonai szakértő szerint a Novaja Zemiya szigeten lévő Pankovo tesztpályán zajlik. Roper mindezt a műholdképek felvételeit látva állítja, a rakéta szállítókonténere állt a kilövőállás mellett, és hogy a sziget előtt három ellátóhajó parkol, köztük az atommeghajtású Szevmorput. Vlagyimir Putyin négy éve úgy fogalmazott, a Nyugat nem rendelkezik megfelelő védelemmel a Burevesztnyik ellen.

A rakéta alacsonyan repülve képes a legkülönbözőbb irányokból megközelíteni a célpontot, és könnyen kikerüli a légvédelmi rendszereket”

– mondta akkor az orosz elnök.

Állítólag a fegyver meghajtásához egy kisméretű, léghűtéses atomreaktort használhatnak, ami több mint 25 ezer kilométeres hatótávolságot biztosíthat.

A rakétát 2019 augusztusában is tesztelték már, akkor az ország nyugati felén zajlott a próba, ám a fegyver idő előtt felrobbant és többen meghaltak. Az amerikai hírszerzés szerint akkor a Burevesztnyik leghosszabb repülése alig két percig tartott, és a tesztrakéták egyike sem jutott 35 kilométernél messzebbre.

Nyitókép: Rosszija 1

Összesen 314 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Léghűtéses atomreaktor, mint rakétahajtás. Fegyőr Andriska tervezte.

Értelmetlen kérdésekre milyen választ lehet adni? A függőségben tartott nemzetben többségben lennének a ravasz diktátor hívei? Miben nyilvánul meg ez a függőség?

Miért kéne megfizetnünk az USA érdekei szerint kiprovokált háború árát?

Ha már feltételes módban érvelsz, akkor én is abban folytatom. Miért rohanná le Oroszország Ukrajnát? Az oroszokat ott két érdekeltsége volt: az ott élő orosz nemzetiség, és a 40 évre bérelt szevasztopoli támaszpont.

Az EU próbált tenni a háború ellen ami érdekei ellen van, de a "szövetséges" USA kiszorította abból, hogy befolyása legyen az orosz-ukrán viszony alakítására. Ukrajna amerikai érdekek szerint provokálta ki az orosz támadást. Az USA nyújtotta háttér, a velük kollaboráló vezetés nélkül Ukrajna nem lett volna ilyen bátor.

Zelenszkij vállalta, hogy országát amerikai érdekekért lerombolják. Pedig elég lett volna két dolgot megtenni: békén hagyni az orosz nemzetiséget, netán autonómiát adni nekik, és békén hagyni a 40 évre bérelt szevasztopoli orosz támaszpontot. Ukrajnának lehettek volna jó kapcsolatai mind az EU-val, mind Oroszországgal. Ez lett volna Európa érdeke. Miért kellett hagyni, hogy Európa földjén az USA intézze az ügyeket?

Könnyű rájönni a "titokra", csak gondolkodni kell. Nézd leegyszerűsítve. Van egy ország két politikai erővel, és az egyik 5%-kal vezet a másik előtt. Ha ez az 5%-os előny minden szavazókörben érvényesül, akkor az már 106 parlamenti helyet jelent. És ha ez az 5%-os előny a listás szavazatokban is megjelenik, ami most kis híján meglett, akkor ezek együttesen már több, mint 2/3-ot eredményeznek.

Ez elméleti levezetés, de majdnem megvalósult, hiszen a 106 szavazókörből 89-et megnyert a kormánypárt. Így lehet minden trükközés nélkül 5%-os előnnyel döntő parlamenti fölényt elnyerni.

Megértelek, ez valóban nem hit, ez matematika. Ezen úgy lehetne segíteni, ha csak listás szavazás lenne, de az teljesen személytelenné tenné a választást. Hogyan lennének képviselői a körzeteknek, akik az érdekeiket képviselik? Kinevezés útján? Kik lennének ezek, melyik párt adhatná őket? Egyáltalán, kellenének-e a választókerületek?

Tisztán egyéni körzeteknél, mint például a briteknél, a fenti példa szerint még nagyobb lenne az előnyben lévő párt győzelme. 106 helyből 89 hely 84%-os többséget jelentene egy országosan 5%-os fölényben lévő pártnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés