A DK árnyékkormánya az ellenzék megosztásával a centrális erőteret építi újra

2022. szeptember 23. 7:53

Márki-Zay Péter
Hírklikk
Magyarország a Fidesz-ellenzék vonalában végletesen megosztott. Interjú.

„Ön szerint elhibázott lépés volt a DK részéről egy árnyékkormány megalakítása most?
Ez attól függ. Én azt gondolom, hogy ez a DK számára egy logikus, jó lépés. A DK számára. Engem persze elsősorban az érdekel, hogy le tudjuk váltani Orbán Viktort, nem pedig az, hogy hány DK-s képviselő van itt, vagy ott. Attól azonban szerintem a DK lépése távolabb visz. Még egyszer mondom, a DK önálló ambícióit tekintve megértem. Egyébként az össz-ellenzéknek, mint egy ellenzéki kerekasztalnak, ezt kellett volna csinálnia. Onnantól kezdve azonban, hogy ezt a DK, Gyurcsány Ferenc, illetve Dobrev Klára csinálja, nyilván nagyon sok jobbikos és momentumos szavazó befeszül, azt mondja, ez nekem nem kell, ez nem az enyém. Akkor pedig ettől kezdve, az ellenzék megosztottságából a Fidesz fog tovább talpon maradni.

Ön szerint mi célja volt ezzel a lépéssel a DK-nak?
Részben nyilván a saját táborának a mobilizálása. Feltételezem, hogy néhány ellenzéki szavazót is szeretnének szerezni a többi párttól. Azt sem lehet kizárni, hogy a DK egyáltalán nem bánja, ha ezzel a Fidesz is bebetonozódik, és ők is, mint ellenzék. De csak mint ellenzék, nem mint kormány.

Ön a Facebook-oldalán feltett három kérdést, és azt mondta, ha akár egyikre is nem a válasz, akkor a DK árnyékkormánya az ellenzék megosztásával a centrális erőteret építi újra, és a Fideszt tartja hatalmon. Az első kérdése az volt, alkalmas-e egyedül a baloldal, a jobboldali és centrista ellenzékiek nélkül a Fidesz leváltására?
Amit most látunk, az, hogy az ország legfeljebb 30 százaléka gondolja magát baloldalinak. Én azt látom, hogy a cél eléréshez nekünk 51 százalékra van szükségünk, ahhoz pedig jobb- és baloldali összefogás kell. Anélkül nem lehet kormányt váltani. A mai magyar viszonyok között a baloldalnak soha nem lesz 51 százaléka. Ha ők hangsúlyozottan baloldali kormányt akarnak kialakítani, mint ahogy Dobrev Klára tette, ezzel eleve lemondtak a kormányváltás lehetőségéről is.”

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

@fogas paduc
Aki egyetért a NER-tagságából, hogy a korrupt tolvajokat lámpavasra kell húzni, az nyomjon egy lájkot!

Elmondtad már választóidnak, hogy mire esküdtél fel a kanadai állampolgársághoz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés