Kössünk jó békét!

2022. szeptember 23. 16:33

Novák Katalin
Magyar Nemzet
Magyarország köztársasági elnökének beszéde az ENSZ 77. közgyűlésén szeptember 21-én.

»Talán mindig is igaz volt, hogy a vezetés legnehezebb formája a békét »megvívni«. Erre nem ismerek egyetlen sikeres receptet sem, de az évek során megfigyeltem, hogy léteznek univerzális vezetői tulajdonságok, és ezek gyakran arról szólnak, hogy megtaláljuk a módját, hogyan ösztönözzük az embereket, hogy erőfeszítéseiket, tehetségüket, meglátásaikat, lelkesedésüket és inspirációjukat egyesítsék, hogy együtt dolgozzanak.«

Őfelsége, a néhai II. Erzsébet királynő itt, az ENSZ közgyűlése előtt 2010-ben elmondott beszédéből idéztem.

Ma, a béke nemzetközi napján azért állok itt, hogy felszólítsam a világ vezetőit: legyenek hűek II. Erzsébet örökségéhez, hogy békében élhessünk.

Külön örömmel és tisztelettel köszöntöm honfitársamat, Kőrösi Csaba elnök urat, akinek személyében negyven év után újra Magyarország adja egy éven keresztül az ENSZ közgyűlésének elnökét. Nagy megtiszteltetés ez Magyarország számára, különösen a jelenlegi, kihívásokkal teli helyzetben. Elnök úr, kedves Csaba, sok sikert kívánok a munkádhoz!

Magyarország köztársasági elnökeként állok önök előtt. Hazám első női elnökeként, egyúttal úgy is, mint feleség és három gyermek édesanyja. Elnökként és anyaként felelősnek érzem magam azért, hogy az eljövendő generációk számára egy olyan környezetet őrizzünk meg, amelyben biztonságban és nyugalomban élhetnek. Ma, a béke nemzetközi napján itt állok a közgyűlés előtt, hogy megerősítsem elkötelezettségünket az ENSZ alapokmányának I. cikkében foglaltak mellett:

Az ENSZ elsődleges célja, hogy „fenntartsa a nemzetközi békét és biztonságot, és evégből hathatós együttes intézkedéseket tegyen a békét fenyegető cselekmények megelőzésére és megszüntetésére, a támadó cselekményeknek vagy a béke más módon történő megbontásának elnyomására, valamint békés eszközökkel, az igazságosság és a nemzetközi jog elveinek megfelelő módon rendezze vagy megoldja azokat a nemzetközi viszályokat és helyzeteket, amelyek a béke megbontására vezethetnek.”

Emlékezzünk vissza, mi volt a legfontosabb célja az ENSZ életre hívásának! A béke.

Mi, a nyugati világ népei és vezetői gyakran úgy teszünk, mintha a II. világháború óta a tartós béke és a gyarapodás időszakát élnénk. Sok szempontból ez így is van, hiszen valóban, egy sokkal békésebb és gyarapodóbb korban élhetünk, mint korábban. De ne felejtsük el a világszerte dúló háborúkat és fegyveres konfliktusokat, a meggyilkolt ártatlan áldozatokat, a szétszakított családokat, a lerombolt infrastruktúrát és gazdaságot, a pusztasággá tett termőföldeket, a minket körülvevő világ tönkretételét!

A Council of Foreign Relations globális konfliktusfigyelője szerint jelenleg 27 fegyveres konfliktus zajlik világszerte. A számláló három kategóriába sorolja ezeket a konfliktusokat: súlyosbodó, változatlan és javuló. Jelenleg egyik sem sorolható a javuló kategóriába.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint világszerte egyre több a fegyveres konfliktus és az erőszak. Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a béke ma nagyobb veszélyben van világszerte, mint a II. világháború óta bármikor.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igaza van, békét kell kötni, nem háborút nyerni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés