Die Zeit: Orbán annyi választási ajándékot osztogatott, hogy most anyagi gondjai vannak

2022. szeptember 22. 9:25
A német lap szerint a magyar miniszterelnök autokratikus rendszert hozott létre országában.

Az EU végre keményen fellép a Magyarországon tapasztalható jogállamiság megsértésével szemben – olvasható a Die Zeit cikkében. Azt írják: egy olyan EU, amely ellenzi Vlagyimir Putyint, de évekig nézte, hogy a magyar miniszterelnök és Putyin barátja, Orbán Viktor autokratikus rendszert hoz létre országában, joggal tekinthető gyengének.

A gyengeséget azonban Európa nem engedheti meg magának háború idején, sem belsőleg, sem külsőleg. A lap szerint ez a felismerés késztethette a Bizottságot arra, hogy egy régóta esedékes drasztikus lépést tegyen: Magyarország uniós támogatásait

7,5 milliárd euróval akarja csökkenteni az EU, ha a magyar kormány nem hajtja végre a követelt jogállami reformokat.

A portálon azt írják: ez sok pénz Orbán Viktornak, aki nemrégiben annyi választási ajándékot osztogatott, hogy most anyagi gondjai vannak. Orbán Viktor hirtelen reformokat kínál, de a magyar miniszterelnök csak időt akar nyerni.

Reméli, hogy megússza a dolgot, és erre van esélye.

Meloni Orbán mellett

A lengyel miniszterelnök és Giorgia Meloni, aki valószínűleg Olaszország következő miniszterelnöke lesz, Orbán mellé állt. Meloni szerint az EU

a jogállamisági kérdéseket ideológiai fegyverként használja fel, hogy azokat vegye célba, akik nem tartják be az irányvonalat”.

Lehet azonban, hogy az EU népszerűtlen Varsóban és Rómában, de az ellenség a Kremlben van. Meloni és a lengyel kormány is így látja. Orbán Viktor tehát nem lehet biztos abban, hogy régi barátai a jövőben is hűségesek maradnak hozzá.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 109 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem volt olyan régen, emlékszünk, hogy a Covid idején az ellenzék üvöltve követelte, hogy helikopterrő szórják a pénzt, a választások előtt Magyaro tízévi GDP-jét elígérgették, miközben a gázcsapok elzárását követelték de a gázárak alacsonan tartása mellett. Egyébként meg egy másik narratíva szerint Orbán ellopta a pénzet. De akkor hogyan tudta elosztogatni?

Most akkor Orbán osztogatott vagy fosztogatott?
Nem mindegy, kedves die Zeit/jereváni rádió.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés