Semmi jót nem lehet várni Putyin beszéde után

2022. szeptember 21. 13:23

Demkó Attila
Mandiner
Putyin egész gondolkodása, ami ebből a beszédből kitetszik, teljesen végletes. És jelen helyzetben mást nem is tehetett, mert megalázó vereség várt volna Oroszországra.

Oroszország részleges mozgósítást rendelt el. Ez annak a nyílt beismerése, hogy a „Különleges Művelet” megbukott. A realitással való szembenézés. Az orosz szerződésesek, a légideszant, a két szeparatista népköztársaság erői, a csecsenek, a Wagner csoport, a Nemzeti Gárda félkatonai csapatai (sőt rendőrök) és az orosz légierő, illetve a flotta

nem volt képes a Nyugat által támogatott Ukrajna legyőzésére,

sőt, a nyár végétől immár az elért vonalak védelmére sem. Létszámban ukrán túlerő volt az első pillanattól, és az folyamatosan növekedett.

Az oroszok egészen mostanáig az első napon, február 24-én voltak a legerősebbek, azóta lassan, de biztosan gyengültek. Nem volt elég a néhány ezer önkéntes, a nagy garral beharangozott 3. Hadtest, a szeparatista köztársaságok szinte utolsó férfiainak besorozása sem. Az orosz erők fent felsorolt meglehetősen szedett-vedett, egymással érhető okokból kooperálni rosszul tudó, össze-vissza parancsnoki lánccal rendelkező katonái kimerültek, demoralizálódtak. Az oroszokat támogató szeparatisták hitüket vesztették, látva a harkivi menekülő oroszpártiakat.

Vlagyimir Putyin döntött. Fontos látni, hogy Putyin aligha halálos beteg vagy teljesen irracionális. Ez nyugati propagandaelem (olyan is van) volt tavasszal, ma már elég egyértelmű.

Jelen helyzetben mást nem is tehetett, mert megalázó vereség várt volna Oroszországra,

ami elég valószínű, hogy a pozíciójába került volna. A szamarkandi sajtótájékoztatóján egy már nem fiatal, de még erőteljes, ideges, de eltökélt embert láttunk. Ezek fontos dolgok: ideges, eltökélt és magát sarokba szorítottnak érző.

Putyin beszédében mindez benne volt. Kemény szavak és stílus, „nácizás”, „nukleáris válasz”, ha „a Nyugat túlmegy egy határon”.

Külön kiemelte: „nem blöffölők”. Blöff? A helyzet az, hogy február 24-e előtt a megfigyelők többsége (magam is), a nyugati racionalitásból kiindulva úgy gondolta, Putyin nem indít háborút. Blöfföl. De elindította.

Az egész gondolkodása, ami ebből a beszédből kitetszik, teljesen végletes. A Nyugat Ukrajnát felhasználva Oroszország elpusztítására tör, ez ellen kell védekezni, minden eszközzel. Akit el akarnak pusztítani, ugye nincs választása?

Naiv volt persze azt gondolni, hogy egy Putyin típusú személyiség azt, amibe belekezdett, győzelemnek nevezhető eredmény nélkül otthagyja.

De hogy miért kezdett bele?

Hét hónappal a háború után sem látok semmilyen olyan érvet, ami ezt indokolná.

Nem fenyegette Oroszországot sem a bukdácsoló Ukrajna, sem az önnön ideológiai polgárháborújában vergődő, Afganisztánban magát megalázó USA. Európáról inkább ne beszéljünk, mert az EU leginkább csak saját maga fenyegetésére képes. Oroszország a kazahsztáni és belaruszi sikerek után a csúcson volt, a világ második legerősebbnek gondolt hadseregével és valószínűleg legerősebb nukleáris potenciáljával. De ma már tényleg a lét a tét – ha másé nem, az elit és maga Vlagyimir Putyin léte.

Putyin mögött ugyanis nem egy lázadó progresszív-liberális forradalom, hanem a nagyorosz nacionalizmus jéghideg dühe van. Nem ők persze a többség a társadalomban, de velük van tele a hadsereg, a Nemzeti Gárda és a titkosszolgálatok vezetése. Ők számítanak, nem az egyetemi tanárok és a moszkvai értelmiségik. Amit tőlük hallani, az szörnyű. Komoly az elszánás, hogy addig nem hagyják abba, amíg Ukrajnát a mai formájában szét nem verik. Ennél rosszabb megfogalmazások is vannak.

Nem tudom, mire képes ez részleges mozgósítás.

Támadásban a sorkatonák és a mozgósítottak sokat nem érnek, de a védelmet tudjak stabilizálni.

Miután Moszkva a népszavazások után Oroszországhoz csatolja a négy megyét, Luhanszkban alapvetően védekezni kell, ahogy Donyeck megye kivételével a többi fronton is. Ahhoz, hogy Putyin győzelmet hirdethessen, ez elég.

De kérdés, mire lesz elég a való világban az, ami papíron elég kell, hogy legyen Donyeck megye bevételéhez és a többi megvédéséhez. Oroszország katonailag eddig leszerepelt szinte minden fronton. Lehet, hogy tényleg az ukrán infrastruktúra teljes szétbombázására törnek. Az ukrán hőerőművek, gázmezők jó része keleten van, nincs akadálya a megsemmisítésüknek. Nincs akadálya a felperzselt földnek. Az ukrán nép életének ellehetetlenítése a télen is fegyver önmagában, de ha nincs áram és üzemanyag, a vonatok sem járnak, az a katonai műveleteket is akadályozza. Ebben a Nyugat nem tud segíteni, maximum be tudja fogadni a várható újabb több millió menekültet.

Egy biztos: a háború eszkalálódott a harkivi vereség után.

Ahogy várható volt, mert Harkiv után jönnek az új ukrán offenzívák, reagálni kellett.

De Putyin mai beszéde még a vártnál is több okot ad az aggodalomra. Sajnos ez a háború a kiterjedés felé halad, hihetetlen gyorsasággal.

 

Nyitókép: Mikhail Metzel / POOL / Sputnik via AFP

Összesen 416 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"És jelen helyzetben mást nem is tehetett, mert megalázó vereség várt volna Oroszországra."

Ez nem egészen így van. Az a 300 ezer katona, melyeket most mozgósítással berendelnek, azok kb. 2-3 hónap múlva lesznek bevethetők.

"A most besorozottak mennyire lesznek motiváltak? Ha akartak volna harcolni eddig IS megtehették volna"

Szerintem a most besorozattakat nem a harcvonalban fogják bevetni.

"Nem újoncokat soroznak,hanem kiképzett tartalékosokat hívnak be"

Akkor sem vethetők be azonnal. Teljes kiképzésre ugyan nincs szükség, de egy kis gyakorlatozásra akkor is szükség van és egységekbe kell tömöríteni. A mozgósítást június-júliusban kellett volna megtenni, hogy szeptemberben használhatóak legyenek.

Racionális döntés lenne.

megmondta pedig vilagosan mar februarban hogy ne avatkozzanak be, mert rossz vege lesz.
de lathatolag nyugaton meg most sem ertik.

Azért a bukásnak vannak fokozatai. Ez annyira bukás, h. megvalósították a létfontosságú, Krímmel való szárazföldi összeköttetést. Nem kilátástalan a Déli sáv megvédése, nem szólva a Donbassz már elfoglalt részéről. Zaporozsjénél is inkább nekik áll a zászló, szerintem. Azért ez nem is annyira katasztrofális bukás, eddig.

MINDEN ukrán siker mögött ott az ANGOLSZÁSZ világ plusz EU anyagi, stratégiai és élőerő támogatása. Ők a realitást talaján számolva már hadviselő felek. Nagyon fájt a Moszkva vezér-hajó és mások kilövése. Sok köze az ukránoknak NEM volt hozzá.

Az egyedüli nyertes, mert rajtuk kívül MINDENKI szív, az USA.

Még mindig nem lehet tudni, hová fog ez kifutni. Az idő annak kedvez, h. a népesség lassan belát a kulisszák mögé és NEM lesz hajlandó egész életét alacsonyabb anyagi szinten folytatni azért, h. az USA learassa az általa kiprovokált háború babérjait.

Itt, a szegény Magyarországon a lakosság túlnyomó része már napi szinten szembesül azzal, h. a háború előtt jobb volt.

Ez így van. Nem igazán lehet látni, h. hová fog ez kifutni, az ukránok kis túlzással huszadrangú szereplők, a látszat ellenére. Ebből most még bármi lehet és ez egyre aggasztóbb, és Közép-Európa túl közel van.

Ez a hülyék, felelőtlenek, fantázia nélküliek összeesküvése a nem is olyan régen volt status quo teljes borítására és egész jól haladnak. Viszont vállalkozás NINCS következmények és kockázatok nélkül.

Rémálom, mindez a szomszédban .

+1

Napóleon konkrétan az összes csatát megnyerte ellenük, Borogyinót is, bevonult Moszkvába... aztán kb. írmagja sem maradt a Grande Armee-nak.

What will Russia get after the referendum?

- Russia will add 5 to 6 million new citizens.

- In the future, when refugees begin to return, the total population of the new regions may grow to 8-9 million people.

- The area of the liberated territories where the referendums will be held is about 113,000 square kilometers.

- In terms of area, this is larger than Bulgaria, Cuba or South Korea.

- The population is larger than Belgium, Belarus, Israel or Austria.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés