Vlagyimir Putyin ismét tett egy lépést a világháború fel

2022. szeptember 21. 11:07
Németh András
HVG
Egyértelművé vált, hogy a Kreml által korábban hangoztatott céloknak semmi közük sincs a valódi szándékokhoz.

„Putyin egyben azzal vádolta a Nyugatot, hogy atomháborúval zsarolja Oroszországot és közölte: a zsarolókra borulhat az asztal. »Nem blöffölök« – tette hozzá, s eddig ez volt az orosz államfő részéről a legegyértelműbb utalás arra, hogy Moszkva valóban minden eszközt fel fog használni a győzelem érdekében, miközben egyre kevésbé világos, hogy mi lehet a győzelem. A háború első szakaszában a cél Ukrajna demilitarizálása és nácitlanítása, valamint a Donyec-medence »felszabadítása« volt, de hamar egyértelművé vált, hogy Putyinék szemet vetettek Kijevre, illetve Ukrajna teljes keleti felére is.

Ezek a célok mostanra elérhetetlenné váltak, úgy tűnik, hogy a Kreml most a Donyec-medence teljes egészének az elfoglalásával, illetve a délen megszállt további területek bekebelezésével is beérné. Viszont közben teljesen egyértelművé vált, hogy a Kreml által korábban hangoztatott céloknak semmi közük sincs a valódi szándékokhoz: az oroszok egy hagyományos területrabló háborúval el akarják foglalni a szomszédos állam területének nagy részét. Mindez annak ellenére, hogy Oroszország korábban nemzetközi és kétoldalú szerződésekben erősítette meg, hogy elismeri Ukrajna szuverenitását és határait.

A Nyugat máris válaszolt, s az első reakciók egyáltalán nem meglepőek. Gillian Keegan brit külügyi államtitkár szerint Putyin kísérletet tesz a történelem átírására, amikor azt állítja, hogy Ukrajna fenyegette Oroszországot. »Fogalmazzunk egyértelműen, Putyin hazudik. Oroszország illegitim háborút indított Ukrajna ellen, s mi, NATO-szövetségeseinkkel együtt, kitartunk Ukrajna támogatása mellett« – mondta a konzervatív politikus.

»A Putyin által bejelentett részleges mozgósítás az Oroszország által indított háború további eszkalálására tett kísérlet, s egyben újabb bizonyítéka annak, hogy Oroszország az agresszor. Továbbra is segítenünk kell Ukrajnát, s ha így teszünk, azzal a saját érdekeinket is szolgáljuk« – ezt már Petr Fiala cseh államfő közölte. A nyugati politikusok azt is megerősítették, hogy semmilyen körülmények között nem ismerik el a megszállt területen rendezett népszavazások eredményét.”

Nyitókép: Sergei BOBYLYOV / SPUTNIK / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kettő kell a tánchoz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés