Megállítható-e Amerika hanyatlása?

2022. szeptember 21. 16:24
Ha az Egyesült Államok a jelenlegi úton halad tovább, elveszítheti számos olyan tulajdonságát, amely az utóbbi hetvenöt évben a világ meghatározó hatalmává tette – figyelmeztet a Foreign Affairsben megjelent tanulmány. De vajon mi tesz egy nemzetet sikeressé?

Lóránt Károly írása a Mandiner hetilapban.

What makes a Power Great (ami naggyá tesz egy hatalmat) címmel jelent meg egy tanulmány a RAND Corporation nevű amerikai védelmi minisztériumi háttérintézmény egy munkatársának, Michael J. Mazarrnak tollából. Előzménye egy szakértők, többek között történészek bevonásával elkészített elemzés arról, milyen nemzeti tulajdonságok állnak a siker vagy a kudarc mögött.

A téma természetesen nem új keletű. A nemzetek, birodalmak felemelkedése, majd hanyatlása mindig is izgatta a történelemmel foglalkozókat, mint például Edward Gibbon brit történészt (A Római Birodalom hanyatlásának és bukásának története), Max Weber német szociológust (A protestáns etika és a kapitalizmus szelleme), Oswald Spengler német filozófust (A Nyugat alkonya) vagy legújabban Paul Kennedy angol történészt (A ​nagyhatalmak tündöklése és bukása). Bár kétségtelen, hogy egy újabb ilyen témájú vizsgálat nem hozhat a korábbiaktól teljesen eltérő eredményt, a megrendelő, az Egyesült Államok védelmi minisztériuma most kifejezetten a jelenlegi helyzetből kiinduló és az amerikai érdekek szempontjából való értékelésre volt kíváncsi.

A versenyképes nemzetek hét fő tulajdonsága

A Mazarr által irányított csapat – történelmi példákhoz is visszanyúlva – megállapította, hogy a versenyképes nemzeteket általában hét fő tulajdonság jellemzi. Az első a nemzeti ambíciónak valamilyen formája, amely egyfajta küldetés­tudatot, a világpolitika befolyásolására irányuló vágyat közvetíti a világ felé, és amely a kutatástól kezdve az üzleti életen és az ipari tevékenységen át a művészetekig minden területen a tanulást, az eredmények elérését és a sikert célozza meg. Efféle ambíciók az összes kiemelkedően versenyképes nemzetre jellemzők.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés