Karácsony nem biztos abban, hogy úgy jöttek a kampánypénzek, ahogyan azt Márki-Zay állítja

2022. szeptember 21. 17:19
Egyre homályosabb az USA-ból Márki-Zay Péter mozgalmához érkezett adományok sorsa.

Karácsony Gergely szerint nem biztos, hogy minden úgy történt a kampányfinanszírozás során, ahogyan azt Márki-Zay Péter állította – írta a Magyar Nemzet, amely egy a Central European University (CEU) által rendezett konferencián kérdezte a főpolgármestert.

A lap emlékeztet, hogy szeptember elején pattant ki a botrány a baloldal miniszterelnök-jelöltjének kampánypénzei kapcsán. Márki-Zay akkor elismerte, hogy

a választási kampány során több száz millió forint adományt kaptak az USA-ból az Action For Democracy nevű szervezeten keresztül.

Ezt később a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom által nyilvánosságra hozott elszámolás is alátámasztotta, amelyből kiderült, hogy összesen 1,8 milliárd forintnyi adomány érkezett a mozgalom számlájára tavasszal. 

Emiatt Tényi István bejelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen, amely azt a rendőrségnek továbbította. Ahogy azt a Mandiner elsőként megírta,

az ORFK az ügyben feljelentés-kiegészítést rendelt el.

A Korányi Dávid – Bajnai Gordon volt miniszterelnök tanácsadója – által vezetett Action For Democracy később visszautasította, hogy az adományokon keresztül beavatkozott volna a magyar választási kampányba, egyben perrel fenyegetett mindenkit, aki ezt állítja.

Közleményükben hangsúlyozták, hogy támogatásaik „a demokratikus értékeket, a választásokon való részvételt és a választások tisztaságát célozzák”.

Csakhogy azóta bebizonyosodott,

hogy a támogatást nem így használták fel, amit Márki-Zay Péter nyíltan ki is mondott

– írta cikkében a Magyar Nemzet. A baloldali kormányfőjelölt ugyanis arról beszélt korábban, hogy kulturális projektekre kaptak pénzt, ám ezek között említett számos kampányterméket, például az úgynevezett „migránsszámlálót”, valamint képviselőjelöltek korteskedését is támogatták a pénzből.

Nyitókép: Karácsony és Márki-Zay a baloldali előválasztás második fordulója után (Fotó: Orosz Anna/Facebook) 

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mennyiért lépett vissza a jeloltsegtől?

Az amerikai mozgósitó sms-ek hogy történtek?
Azok sem számítanak beavatkozásnak?

De, úgy jöttek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés