Komcsi-libsi Sasad, elkomcsisodó Hegyvidék, polgárosodó Újbuda és Zugló

2022. szeptember 20. 11:26

Jeszenszky Zsolt
PestiSrácok.hu
...avagy a hétvégi időközi választások demográfiai magyarázata.

„Csepel az új Rózsadomb. Az egykori »prolik« egyre inkább a Fideszre szavaznak. Erről egyszer már írtam egy cikket itt a Pesti Srácokon, de hogy ne kelljen keresgélni, kiposztoltam most a Facebook oldalamra is.  A dolog ugyanis semmit sem vesztett aktualitásából. Az elmúlt hétvége budapesti időközi önkormányzati választásainak eredményei pedig ismét csak alátámasztják mindezt.

De mi is történt? Folytatva a hetek-hónapok óta tartó győztes szériát, a kormánypártok háromból kettőt újra elhoztak. És mindezt Budapesten, amit ugyebár ellenzéki fellegvárként könyvelünk el. Egyet Újbudán, egyet Zuglóban. Mindegyik körzetet eddig ellenzéki politikus képviselte a kerületi testületekben.

Sok helyen Budapesten is jelentősen csökkent az ellenzék támogatottsága

Az egyetlen körzetben, amelyet most is meg tudott tartani a baloldal, 2019-ben még 55,85:40,52-re győztek; most 52:48-ra csökkent a különbség. 11 százalékponttal szűkült az olló. A másik XI. Kerületi körzetben 36,67-54:05-ről fordított a Fidesz-KDNP 51,67:41,34-re. Ez elég masszív: több, mint 27 százalékpontos változás. Hasonló a helyzet Zuglóban is: 48,11:33,15-ös ellenzéki győzelmet követően most 40,16:36,6-ra győztek a kormánypártok. Több, mint 18 százalékpontot javítva.

Káderdűlők, gyarapodó és változó emberek

Még érdekesebbek azonban az eredmények, ha megnézzük, milyen körzetekben történt mindez. Az egyetlen ellenzéki győzelem a Sasad-Gazdagrét vidéken történt, de a körzethez hozzátartozik egy kicsiny rész a Sas-hegyből is, ami már tulajdonképpen az ún. »Hegyvidék« széle. Sasad hagyományosan balos, anno a »kommunista Rózsadombnak« is nevezték. Az igazi Rózsadombon (és mellette Pasaréten, Hűvösvölgyben, stb.) zömmel polgári családok éltek. A szerencsésebbek ugyanis, akiket nem vittek el Recskre vagy a Gulágra, ott maradhattak egykori családi villáikban. Persze, nem az egészben, de legalább egy részében, vagy legalább a cselédszobában, miután az egész házat államosították a kommunisták. Lakbért kellett ugyan fizetni az IKV-nak (Ingatlankezelő Vállalat), de legalább nem telepítették ki őket. És mivel ezek a polgári, konzervatív, úri emberek és leszármazottaik tanultak, dolgoztak, szorgalmasak voltak, így megéltek, és szerényen, de gyarapodtak a kommunizmusban is. És amikor a 80-as években kiürült a kassza, és az állam elkezdte áron alul privatizálni a bérlakásokat is, volt annyi pénzük, hogy valahogy meg tudták venni. Visszavásárolták a lakást, amit néhány évtizeddel korábban elvettek a családjuktól. Jó, mi?”

Címlapkép: YouTube. Illusztráció.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés