Nem tudom, mire képes a való világban Oroszország katonailag

2022. szeptember 20. 14:32

Demkó Attila
Facebook
...de sajnos ez a háború a kiterjedés felé halad hihetetlen gyorsasággal.

„Minden a nem is közvetett mozgósításra utal ami a Dumában zajlik. A szerződésesek, a magukat megadók büntetése - nem lesz olyan, hogy nem akar valaki harcolni. A referendumok, stb. Minden orosz forrásom azt mondja, komoly az elszánás, hogy addig nem hagyják abba, amíg Ukrajnát a mai formájában szét nem verik. Ennél rosszabb megfogalmazást is hallottam. Nem tudom, mire képes a való világban Oroszország katonailag, de sajnos ez a háború a kiterjedés felé halad hihetetlen gyorsasággal.”

Nyitókép: Sefa Karacan / Anadolu Agency / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az orosz hadseregről írta 1998. november 21-én a The Economist:

Az 1.5 milliós hadsereg a saját soraiból megölt 1,270 fiatalt a tavalyi év során a hivatalos adatok szerint. Mások megállapítják, hogy a valódi szám ötször ekkora is lehet.
Összehasonlításul: a kilencéves afganisztáni beavatkozás, hivatalosan, 15,000 szovjet katona életét követelte.
Egyedül a dedovscsina, a rutin brutális zargatása az újoncoknak öngyilkosságok garmadát okozza. A tisztek is viselkedhetnek szörnyetegként: egyikük két katonáját egy három méter mély gödörbe lökette, ahol az egyikük meghalt, amikor a gödör fedele rászakadt.
A katonák idejük nagy részét megehető dolgok keresésére fordítják. A honvédelmi minisztérium még eligazítást is adott ki horgászati ismeretekből és gombaszedésből, hogy kiegészíthessék ezekkel az élelmezést.
„Azt gondolnád, hogy ez egy hadsereg. Valójában ezek csak emberek egyenruhában.” – mondta Dimitríj Trenyin nyugalmazott ezredes.

Évekkel később, még mindig arról írt a The Economist (2005. július 2.), hogy az orosz hadsereg hivatalosan mintegy 1,000 nem-harci halálesetet jelent évente. A körletekben a katonák stokikkal verik egymást, öngyújtóval égetik. Vagy arra kényszerítik az újoncokat, hogy kéthetente adjanak vért, amivel néhány rubelt tudnak betenni a közösbe.

A szabvány magyarázata az ilyen kínzásoknak és haláleseteknek az, hogy csak a társadalmat tükrözik. Maga Tolsztoj, a nagy író fogalmazta meg: „a sereg a társadalom mása és ugyanabban a betegségben szenved, csak magasabb hőfokon”.

"Nem tudom, mire képes a való világban Oroszország katonailag"

Hát ez a probléma.

Én nem is szeretném tudni, hogy mire képes, mert az ukránoknak akkor annyi, hiába van a sok külső támogatás.

Ennyi erővel Észak-Korea is küldhetne milliós katonai harci egységet, vagy kína, india...

1956-ban a nyugat nem állt mellénk úgy, ahogyan most az oroszok ellen uszított Ukrajna mellé áll. Akkor nem volt érdekük segíteni most viszont az USA világuralmi törekvéseiről van szó, ehhez lett Ukrajna a választott eszköz. A háború tekintetében geopolitikailag ellenérdekelt EU-t kiszorították az orosz-ukrán viszony alakításából, az EU vezetők bűne, hogy ebbe belenyugodtak, nem mertek szembe menni Európa érdekében az USA-val.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés