Már itthon is elérhető – Rusvai elmondta, kiknek ajánlja az omikronvakcinát

2022. szeptember 21. 9:00
Már kérhető Magyarországon is az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcina. Először az egészségügyi dolgozók vehették fel az oltást, de már a lakosság számára is elérhető a kórházi oltópontokon. A vakcina egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt, eddig 109 ezer adag érkezett belőle hazánkba.

„Két komponensből áll az oltóanyag: tartalmazza egyrészt a korábbi, a vuhani vírus és az új vírusváltozat, az omikron tüskefehérjéjének mRNS-ét is” – mondja Rusvai Miklós virológus lapunknak. Ez azt jelenti, hogy véd nemcsak az eredeti vírusváltozat – ami egyébként jelenleg Magyarországon nem okoz fertőzéseket – hanem az új mutáns, az omikron ellen is. Magyarországon a típuskutatás sokkal korlátozottabban folyik, mint Európa más országaiban, de kiindulva abból, hogy a környező országokban 99 százalékban az omikron változat van jelen, feltételezhető, hogy nálunk is ez a variáns okozza a fertőzések túlnyomó többségét. Éppen ez az oka annak, hogy Rusvai az emlékeztető oltáson gondolkodóknak már ezt az új oltóanyagot ajánlja.

„Az aktuális fertőzés ellen 5-10 százalékkal jobban véd, a vuhani változat kipusztultnak tekinthető”

– hangsúlyozza a virológus.

Egyébként az itthon még nem elérhető Moderna omikron ellen kifejlesztett változata még jobb oltóanyag Rusvai szerint, hiszen ez a most taroló omikrontörzsek – BA4 és BA5 – mRNS-ét is tartalmazza. A Pfizer-vakcina elsősorban a tavaly év végi járványhullámot okozó BA1-es törzs ellen véd, lévén, hogy ennek genetikai kódját tartalmazza. Ez a variáns egyrészt még mindig itt van Magyarországon, másrészt szoros rokonságban áll a mostani vírustörzsekkel.

Kinek ajánlott a Pfizer omikron elleni vakcinája?

  • aki megkapta az alapimmunizációt, vagyis van minimum két koronavírus elleni oltása. Az új vakcina harmadik, negyedik vagy ötödik oltásként vehető csak fel.
  • aki az idén nem esett át vírusfertőzésen, hiszen az átesettek védettek.
  • Jelenleg viszonylag korlátozott számban van ez a vakcina itthon, így hagyjuk meg elsősorban azoknak, akiknek igazán nagy szükségük van rá: a 80 évnél idősebbek, különösen az idősotthonok lakói, az őket ellátó személyzet, az egészségügyi dolgozók. Továbbá a kockázati csoportba tartozók: a magas vérnyomású betegek, a cukorbetegek, a jelentős túlsúllyal élők, erős dohányosok és a daganatellenes kezelésben részesülők.

Ez az új típusú oltóanyag bizonyíték rá, hogy innentől kezdve nem kell félnünk attól, hogy ha új, esetleg veszélyesebb variánsok megjelennek, ne lenne ellenük ellenszerünk. Rusvai szerint

már 3-4 hónap alatt ki tudnak jönni hatékony vakcinával a jövőbeni új variánsok ellen.

Nyitókép: Alvaro Fuente / NurPhoto / AFP

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha már szemantika:
A fertőzés az idegen faj megtelepedését jelenti. Ettől tehát véd a vakcina. A találkozástól természetesen nem véd. Attól a maszk, távolságtartás miegymás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés