Két országban is jóváhagyták az orron át beadható, koronavírus elleni védőoltást

2022. szeptember 7. 17:23
Az indiai gyógyszerhatóság kedden jóváhagyta egy helyi védőoltást fejlesztő cég orron át beadható, koronavírus elleni védőoltását, amelyet egyelőre csak vészhelyzetekben szabad használni 18 éves kor felett, és amely a cég szerint a világon az első ilyen termék.

A közép-indiai Haidárábádban működő Bharat Biotech International Ltd. nevű vállalat közleményében jelezte: az iNCOVACC nevű, orron át beadható védőoltást úgy tervezték, hogy költséghatékony megoldást jelentsen az alacsony- és közepes jövedelmű országokban, ahol csak korlátozottan állnak rendelkezésre orvosi intézmények és személyzet.

Egyelőre nem világos, mennyire hatékony az új védőoltás, mert az indiai cég nem hozta nyilvánosságra vizsgálatainak eredményét, és azt sem közölte, milyen hamar lesz elérhető a piacon az új termék. A Bharat Biotech az amerikai St. Louis-ban működő Washington Egyetemmel együttműködve fejlesztette ki az iNCOVACC vakcinát.

Jelenleg csaknem egy tucat gyógyszergyártó, így a japán Shionogi vállalat is fejleszt orron át beadható, koronavírus elleni védőoltást. Mansukh Mandaviya indiai egészségügyi és családjóléti miniszter keddi Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy a mostani védőoltás "nagy lökést" adott a koronavírus elleni globális küzdelemnek. Indiában 2021-ben drámaian megemelkedett a koronavírusos esetek száma: az indiai egészségügyi minisztérium adatai szerint a halálozások száma meghaladta a 200 ezret.

A Bharat Biotech vakcinájának jóváhagyására két nappal azután került sor, hogy Kínában jóváhagyták egy szájon át belélegezhető védőoltás használatát, amely a legelső injekciómentes, koronavírus elleni védőoltás. A CanSino Biologics vállalat vasárnap jelentette be, hogy a kínai hatóságok jóváhagyták a szájon át beadható vakcina használatát, amelyet egyelőre csak emlékeztető oltásként fognak használni.

(MTI)

Nyitókép: Koen van Weel/AFP

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orrba adható oltás??? Egész biztos, hogy ez jól van megfogalmazva?

Adok én nektek injekciót az orrba!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés