A Gulagon „egyéniség voltál” – a szovjet munkatáborokat mentegette az orosz véleményvezér

2022. szeptember 6. 11:01
Vlagyimir Szolovjov, az orosz köztévé legnépszerűbb műsorvezetője szerint a szovjet kényszermunkatáborok nem voltak olyan embertelenek, mint az „európaiak”.

A Rosszija 1 orosz köztelevízió legnézettebb esti műsora, az Este Vlagyimir Szolovjovval egy múlt hét végi adásában Szolovjov érdekes történelmi fejtegetésekbe bocsátkozott: a szovjet Gulagot érdemeinek elismerése mellett vetette össze az embertelen náci koncentrációs táborokkal.

„A szovjet lágerekben neveden hívtak – hogy ki vagy és mi a bűnöd. Egyéniség voltál!”

– vezette be gondolatmenetét Szolovjov, majd jelezte, ezzel szemben „a német koncentrációs táborokban nem volt egyéniséged”.

Az orosz véleményvezér szerint a szovjet és a német táborok célja is más volt: „a szovjet láger feladatául az átnevelést tűzték ki, értsék ezt akárhogy is”, míg „a német koncentrációs tábor, az európai koncentrációs tábor feladatául azt tűzték ki, hogy először semmisítsen meg egyéniségként, aztán szedjen szét alkotórészeidre”.

Szolovjov gulag-relativizáló monológja

 

Szerinte az embertelenség náci hagyománya ennek megfelelően tovább él Európában: „Ma Európában a náci ideák örökösei úgy beszélnek rólunk, mint az orkokról, úgy beszélnek rólunk, mint Oroszország állampolgárairól, akik mind felelősek”. Tehát „ugyanazon az úton járnak: nem látnak bennünk egyéniséget, nem látnak bennünk embert. Dehumanizáció! Eltagadják tőlünk a jogot, hogy önmagunk legyünk. Ez az elsődleges különbség köztünk és őközöttük” – fogalmazott Szolovjov.

Történelmi párhuzamát a végén összefűzte az aktuális ügyekkel is:

„A nácizmussal megfertőződött Ukrajna nem látja bennünk az embert.

Számukra orkok vagyunk, rasiszták (orosz fasiszták – a szerk.), mi pedig őket ennek ellenére sajnáljuk. Mindennek ellenére sajátjainknak gondoljuk őket, ha elveszetteknek is, akiknek fordítva szerelték fel a fejét. A bűnt gyűlöljük, nem a bűnöst.”

„Ezért fogunk győzni is: mert mi látjuk az embert, és küzdünk a lelkükért” – fejtette ki végül Szolovjov.

 

Nyitófotó: történelmi archív fotográfia a Gulagról

Összesen 112 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ilyen a háború. Előtérbe kerülnek a kurzust gátlástalanul kiszolgáló idióták és eltapossák a kritizálókat. Szolzsenyicin pedig odaát feltehetően egyetért a háborúval, de ilyeneket hallva fogja a fejét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés