Navracsics: Legkorábban a jövő év első felében jöhetnek az EU-pénzek

2022. szeptember 6. 7:31
Jelenleg még zajlik Brüsszelben a jogállamisági eljárásban a magyar kormány által augusztus 22-én küldött válaszlevél értékelése.

A területfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter az ATV videója szerint emlékeztetett rá, hogy a magyar költségvetés által előre megfinanszírozott 2021-2027-es projektekből lesznek már számlák, amiket a magyar kormány ki tud küldeni Brüsszelbe és ezeket majd az Európai Bizottság a saját számlakifizetési menetrendje szerint át tud utalni. A miniszter által vázolt menetrend szerint ez majd valamikor leghamarabb a jövő év első negyedévében lehet reális – írja a portfolio.hu.

Navracsics Tibor a hvg.hu kérdésére válaszolva azt mondta: jelenleg nem tud látványos előrelépésről beszámolni az uniós forrásokkal kapcsolatban. A miniszter elárulta,

jelenleg arra várunk, hogy az Európai Bizottság választ adjon arra a levélre, amiben a magyar kormány válaszolt kérdéseikre. Erre a Bizottságnak szeptember 22-ig van még ideje.”

Mindez megerősíti azt, miszerint jelenleg még zajlik Brüsszelben a jogállamisági eljárásban a magyar kormány által augusztus 22-én kiküldött válaszlevél értékelése és ezekben a napokban, illetve hetekben kell eldőlnie annak, hogy merre halad tovább az eljárás, mert ettől függ, hogy mikor jöhetnek az első (új) uniós átutalások – olvasható a hírportál cikkében.

A portfolio.hu szerint két út lehetséges:

  1. A kedvező út: ha megelégszik az Európai Bizottság a magyar kormány által a levélben vázolt, az uniós pénzosztást érintő felajánlásokkal és így az eljárás lezárása felé tereli a dolgot, akkor az őszi hónapokban alá lehet majd írni a 2021-2027-es Partnerségi Megállapodást, illetve az egyes Operatív Programokat, valamint a helyreállítási programot is el lehet fogadni. Ebben az esetben tényleg reális az, amit Navracsics mondott, hogy a jövő év első hónapjaiban már jönnek az első új uniós pénzek.
  2. Ha nem elégszik meg a felajánlásokkal a Bizottság és így a tagállamokat tömörítő Tanács felé viszi a dolgot, azaz a szankciós szakaszba jut az eljárás, akkor teljesen bizonytalan, hogy mikor jöhetnek az első uniós pénzek Magyarországra. 

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 131 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nemsokára nyugaton tüntetések lesznek, kellemetlen kérdések merülnek fel Ukrajna témájában, míg itthon nyugalom lesz, legfeljebb néha kimegy közületek pár száz ember az utcára hőbörögni. Majd akkor beszéljünk.

Egyébként úgy tűnik, az EU vezetés már elherdálta Ukrajnára azokat a pénzeket, amelyek nekünk és a lengyeleknek járnak. Ezért szemétkednek, kötözködnek. Inkább a nyugat lakosságát segítenék, mert az az EU és az államok vezetésének végét jelenti, ha borul az eddigi kényelmes, túlfogyasztásra épített politika. Nem lesz elég, ha a politikai korrektség, a migráns simogatás, az orosz veszély lesz a válasz.

Navracsicsot nem bántanám. Ugyanis mindegy, ki tárgyal. Brüsszel majd azt mondja bármire, hogy nem pont így gondolta, aztán így kihúzza 2024-ig.

Engedd el, Tibor.
Ezt a pénzt már ellopták tőlünk (és a lengyelektől) a brüsszelita tálibok. Ez van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés