Rendkívüli hatalmat szerezne az Európai Bizottság

2022. szeptember 5. 9:08
Vészhelyzeti hatalmat, gyakorlatilag hadigazdálkodási irányítási jogokat szerezne az Európai Bizottság válság esetén – értesült a Reuters, általuk látott dokumentumokra hivatkozva.

Rendkívüli jogköröket szeretne magának az Európai Bizottság – írja a Reuters hírügynökség, általuk látott EU-s dokumentumokra hivatkozva.

A dokumentumok szerint az Európai Bizottság gyakorlatilag hadigazdálkodási vezénylési jogokat szeretne válságok esetén: kényszeríthetne egyes vállalatokat arra, hogy alapvető termékeket állítsanak elő vagy éppen árukat halmozna föl válság esetén. Ellenkezés esetén bírságokat vetne ki.

A Közös Piaci Vészhelyzeti Eszköz elnevezésű tervet a Reuters szerint szeptember 13-án mutatnák be, és végső soron azt a célt szolgálná, hogy reagálni tudjanak a Covid-járvány és az ukrajnai háború miatt kialakuló ellátási válsághelyzetekre. 

A tervek szerint

a Bizottság arra kérhetné az uniós tagállamokat, hogy szervezzék át az ellátási láncaikat

és növeljék a válságban szükséges termékek beszerzését vagy előállítását, amilyen gyorsan csak lehet. E célból a meglévő termelési kapacitások átállítását vagy bővítését is elrendelhetnék, vagy priorizálnának a termékek között.

A téves vagy félrevezető információkat adó vállalatokat akár 300 ezer eurós (mintegy 120 millió forintos) büntetéssel is sújthatnák, azokat pedig, akik nem teljesítik a parancsookat, naponta büntetnék a napi bevétel 1,5 százalékának megfelelő összegekkel.

A Reuters szerint több uniós ország aggódik a Bizottság tervei miatt, hatalomszerzésnek leírva azt;

mások pedig kínai jellegű államkapitalizmus bevezetéséről írnak.

A hírügynökség úgy tudja, a Bizottság a részletekről egyeztetne az EU tagállamaival és az uniós jogalkotókkal, mielőtt a javaslatról döntés születne.

Az Európai Bizottság részéről azt közölték a Reutersszel: nem kommentálnak kiszivárgott dokumentumokat.

Nyitókép: Kenzo Tribouillard / POOL / AFP

Összesen 293 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy országot nézünk, akkor az egy teljes mértékben megszervezett állam. Az EU önálló államok alkotta gyülekezet, amelynek a vezetése zavaros, nem egyértelmű. Újabb próbálkozás az Európai Egyesült Államok felé. Újabb ötlet a lopakodó központosításra, felülről kitalálva, népszavazás általi megerősítés nélkül.

Nem lehet kicserélni, mert az önkormányzatoknak nincsenek állami szintű jogai, kötelességei úgy, mint ahogyan az az EU tagállamok esetében megvan. Ugyanakkor az EU-nak sincsenek az országok felé olyan jogai, kötelezettségei, mint az államnak az önkormányzatok felé.

Ráadásul megkérdezem, amikor önkormányzatokról beszélsz, melyik szintű önkormányzatot említed? Mert ezeknek van megyei, vagy helyi szintje, míg az EU tagállamainak nincs ilyen szintű tagozódása.

Nagyjából - ez viszont szubjektív megítélés, mindenki a saját mércéje szerint érti. Tehát, nem úgy működnek, mert nincsenek olyan felhatalmazásaik, mint a itthon a Fidesznek.

A választó egy irányvonalhoz ad felhatalmazást, amelyik jól megkülönböztethető a másik irányvonaltól. Két csapat közül választ, amelyek összetételükben, szervezettségükben, ütőképességükben jól megkülönböztethetőek voltak.

Azt hittem, hogy Hitler már nem jön vissza, lassan ideje lesz menekülni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés