Szijjártó: Nevezhetnek a Gazprom bármijének, csak az embereknek legyen fűtés

2022. szeptember 2. 7:50
„Lehet ideológiákat gyártani, de ideológiával fűteni egyelőre még nem lehet” – húzta alá a tárcavezető.

„Én a kezdetektől fogva azon az állásponton voltam, hogy a földgázellátásunk nem lehet ideológiai kérdés” – jelentette ki Szijjártó Péter az atv.hu-nak adott nagyinterjúban. A külgazdasági és külügyminisztert energiaválságról, Paksról és a nyugatról hazánkat érő vádakról is kérdezte.

A Gazprom és hazánk kapcsolatáról

A Gazprom és hazánk kapcsolatáról szólva kérdésre válaszolva Szijjártó Péter aláhúzta, „mi vagyunk az az ország egyelőre Európában, amelyik talán a legjobban készült fel arra a rendkívül nehéz időszakra, ami most részben előttünk van, részben meg már benne is vagyunk”.

A tárcavezető emlékeztetett: „én a kezdetektől fogva azon az állásponton voltam, hogy a földgázellátásunk nem lehet ideológiai kérdés”. Mint fogalmazott: „a földgáz megvásárlása vagy a földgáz eredete sem politikai állásfoglalás, hanem egy kőkemény, életbevágóan fizikai valóság.

Lehet ideológiákat gyártani, de ideológiával fűteni egyelőre még nem lehet.” Hozzátette: „nevezhetnek a Gazprom bármilyének, ha ez az ára, hogy az emberek fűtsenek”.

Az orosz gáz áráról

Az atv kérdésére, miszerint politikai lufi lenne-e, hogy hazánk vásárolja Európában a legdrágábban a gázt, a tárcavezető elmondta: „a szerződésben foglalt árformulát azért nem tudom elmondani, mert az egy olyan üzleti információ, amelynek kiszivárgása adott esetben károkat okozhat.” Mint a tárcavezető kifejtette, például ő sem tudja, hogy „mások mennyit fizetnek, mint ahogy másoknak sincs fogalmuk arról, hogy mi mennyit fizetünk. Azoknak meg, akik azt mondják, hogy Magyarország veszi a legdrágábban, semmiről nincsen fogalmuk.”

Szijjártó Péter aláhúzta: „az egy politikai lufi, hogy mi vesszük a legdrágábban (az orosz gázt – a szerk.).”

Hozzátette: „de mondjanak egy számot, hogy mi mennyiért vesszük, mennyiért veszik a többiek, és akkor megnézzük, hogy ez igaz-e. Tehát az egész azért nonszensz, mert ezek az emberek, akik ilyeneket beszélnek, azok még nem láttak földgázvásárlási szerződést.”

A kérdésre válaszolva a miniszter arra is kitért, hogy „azok, akik azt mondják, hogy mi vesszük a legdrágábban, szerintem nem láttak még ilyen szerződést, a mienket biztos nem látták. Az, hogy másokét látták-e, nem tudom, de akkor meg mondják el, hogy abban mi van, mert az meg nekünk hátha segítene”.

Mint kifejtette:

a földgázvásárlási szerződéseket nem véletlenül kezeli mindenki bizalmasan, mert ezek hatalmas pénzekről szólnak, mindenki próbálja a legjobb pozíciót elérni.

Egyet tudok mondani, én természetesen láttam azt is, amit tavaly szeptemberben kötöttünk, meg láttam azt is, amit ’94-ben megkötöttek. Na most, a két árformula nincs is egy kategóriában egymással, annyival kedvezőbb a mostani. Tehát nagyon messze van egymástól a kettő.”

Az atv.hu kérdésére, miszerint „az Egyenes beszédben Szöllősi Györgyi az Eurostat felmérése alapján kérdezte meg hogy februárban 1,1 euróért vásároltunk egy köbméter gázt, és az EU-ban csak a litvánoknál volt drágább…”, Szijjártó Péter rámutatott: „Nézze, megint csak azt kérdezném, hogy az Eurostat ezt honnan veszi?

Az Eurostatnak nincsen meg a mi szerződésünk, az egészen biztos. Lehet, hogy más országé megvan, de nagyon furcsának találnám. Ez nagyon kedves dolog, hogy az Eurostat ilyeneket mond, csak nem tudom, mi alapján teszi.”

Az energiaárak várható alakulásáról

Az energiaárak várható alakulásáról szólva a tárcavezető aláhúzta: „Ma nem nemzetközi energiapiac van, hanem van egy ilyen vásártér, ahol valahol valamikor éppen vagy van gáz vagy nincsen, és

az ár nem kereskedelmi alapon jön ma létre, hanem egy attól teljesen független, háborús logika alapján. Sajnos ezt látni kell.”

Mint részletezte: „nem piacgazdaság van ma a nemzetközi energiatérben, hanem háborús gazdaság, ezért fogalmunk sincs, hogy hogy alakulnak az árak az elkövetkezendő időszakban. Ha ön visszanézi, akkor az elmúlt időszakban sem volt fogalma senkinek arról, hogy hogyan fognak alakulni.”

Az atv.hu Szijjártó Péterrel készült teljes interjúját ide kattintva olvashatja!

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/John Thys

Összesen 167 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ahogyan Szíjjártó is mondta, lássuk az árakat, számokkal leírva. Ha olyan jól értesült troll vagy. Ha nem tudsz számokat mondani, fogd be a pofádat. Ez ilyen egyszerű.

"Csak hát mint Orbán Viktortól tudjuk: az orosz gáz mellé az orosz ideológiát is meg kell venni. Árukapcsolás van. Így együtt már nemcsak gondatlan károkozásról, hanem történelmi bűnről beszélhetünk az Orbán rezsim részéről."

Ha lehetne kérnem: hol, mikor, milyen kontextusban hangzott el mindez? Egyébként a többség leszarja, hogy az USA barát ukrán kormány miért provokálta ki a háborút. Ez az ő dolguk, a mi dolgunk az, hogy ehhez semmi közünk, és biztosítsuk a saját energiánkat.

Nekem az is tetszett, amikor Gyurcsány a Motimnak, Bajnai a háza építkezéséhez intézett magának kedvezményes árú áramot.
A nokiás dobozok is jók voltak.
Hadházi szerint Tóth Csaba privatizálta Zuglót.
Az MSZP hatalmas partvagyon örökölt az mszmp-tol és mára mind eltapsolta.
Folytathatnánk a végtelenségig ...

Próbálj kisebbet hazudni, kevésbé leszel hiteltelen. Vagy nagyobbat, akkor meg szórakoztatóbb.

Te se leszel már hülyébb koma, de ha írni tudsz, talán olvasni is. Akkor olvasd végig az interjút. Kicsit hosszú, de pihenhetsz is közben. Csak vigyázz, meg ne üssön a guta.

Emlékszem:-)

Vagy Medgyessy mondta, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel.
Az olajszőkítés is ballib üzlet volt, Gyurcsány azt is megúszta.

X.
Miért muszáj bunkónak lenni?
Másképp nem tudod megfogalmazni a véleményedet?

Az atv-n ott van a teljes interjú. Nagyon jó!

Azok. De ordenáré stílusuk van és észre sem veszik, hogy saját magukat járatják le

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés