Spiró György: A bevándorlás miatt összeolvad majd az iszlám és a kereszténység

2022. augusztus 29. 11:22
Az író szerint ettől a legtöbb hívő fél, pedig „előbb utóbb be fog következni, hiszen a vallás gyökerei hasonlók és a struktúrája ugyanúgy az egyistenhit”.

A Három az igazság című klubrádiós műsor vendégei Hatos Pál történész, jogász és Spiró György író-költő voltak. A téma a kereszténység volt.

Az író szerint függetlenül attól, hogy valaki hívő vagy sem, ez a millió felé ágazott világvallás az egész európai és nyugati világ alapja volt. Hozzáteszi, hogy bár a katolikus egyház egyszerre szellemi, lelki és világi intézmény, a politikai kereszténység és a hitbéli kereszténység nem ugyanaz.

Spiró szerint nem kérdés, hogy kit nevezhetünk kereszténynek, hiszen ezt Pál apostol pontosan meghatározta: „keresztény az, aki hisz abban, hogy Jézus Krisztus eljött, megölték és feltámadt”

Az író szerint az ember antropológiai értelemben vallásos vadállat.

Ő ugyan nem hívő, de arra a következtetésre jutott, hogy az ember nincs meg vallás és hit nélkül. Úgy véli, minden hit alapja a halálfélelem, az egyén rettegése a haláltól.

Az író úgy véli, a katolikus egyház nem nevezhető jobboldalinak. Bár szerinte az egyházak egyetemessége az elmúlt kétszáz évben jelentősen sérült, ennek ellenére feladatuknak tartaná, hogy a felvilágosodás óta létrejött vallásos jellegű nacionalizmusokat kibékítsék egymással. De úgy látja, ebben az egyházak nem teljesítettek jól, és erősen hajlanak arra, hogy nemzeti egyházakká alakuljanak.

Emlékeztetett, hogy a Bibliában is leírták az egyistenhitek rokonságát. A keresztény egyház zsidó csoportosulásként kezdte, a muszlim vallás pedig mindkét vallásból merít. Spiró szerint,

pár száz év múlva elérjük a bevándorlásnak azt a fokát, amikor az iszlám hitbélileg és szellemileg keveredni fog a kereszténységgel.

Ettől a legtöbb hívő fél, pedig ez előbb utóbb be fog következni, hiszen a vallás gyökerei hasonlók és a struktúrája ugyanúgy az egyistenhit – áll a Klubrádió oldalán.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja vissza.

Fotó: Spiró György író a 70. születésnapján tartott köszöntésén a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2016. április 5-én.

Forrás: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Összesen 331 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Soha nem fog megtörténni. Nem is értem, hogyan képzeli el?

,pár száz év múlva elérjük a bevándorlásnak azt a fokát, amikor az iszlám hitbélileg és szellemileg keveredni fog a kereszténységgel.,

Ezt úgy kell érteni, hogy európa teljesen iszlám lesz, ha így megy tovább minden. A fehérek majd nogo zónákban fognak élni, kerítéssel körbehatárolt területen. Van már ilyenre példa!

Spíró amatőr valláselemző, nem ismeri sem a kereszténységet sem az iszlámot. Mivel Jézus Krisztus konkrét-végtelen-élő személy, s mint ilyen megtapasztalható, soha semmiféle elvont struktúra nem fogja kiszorítani!

"Semmi közöm a zsidósághoz, attól függetlenül, hogy a náci fajtörvények értelmében százszázalékos zsidónak minősülök, apai ágon is, anyain is. Apai ágon távoli unokabátyám a híres munkácsi csodarabbi, anyai ágon távoli rokonom egy katolikus szent, Edit Stein, de semmi közöm hozzájuk, nem ismertem őket, az én kultúrám nem az ő kultúrájuk. "

Tartok tőle, hogy nem csak az iszlámot, de a kereszténységet sem ismeri.

Gyuri!
S velünk, zsidókkal mi lesz, például egy tiszta muszlim Európában, de úgy általában véve, mi győzünk, vagy vesztesekként vonulunk le a pályáról?

A kereszténység soha nem fog felolvadni az iszlámba.
Spiró nem teológus, nem egyháztörténész, nem vallástörténész, nem történész, csak egy spekuláns.
Úgyhogy a véleménye nem mérvadó.

De ő értelmiséginek tartja magát!

A kommunizmus (és testvére a nacizmus )mint vallás mehetne, ugye?

Utolérte a megérdemelt VÉGZET, elég fiatalon lett elmekórtani eset. Félelmetes és van benne valami undorító..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés