Elemzés: a többség elégedett az államfővel

2022. augusztus 19. 07:34

A Nézőpont Intézet kutatása szerint a Novák Katalinnal elégedetlenek aránya az egyharmadot sem éri el.

2022. augusztus 19. 07:34
null

Az újszerű és hagyománytisztelő államfő – ezzel a címmel adta ki ma elemzését a Nézőpont Intézet, amelyet elsőként a Magyar Nemzet közölt. Elemzésükben rámutatnak, hogy a magyarok 52 százaléka szerint összességében inkább ­megfelelően tölti be az államfői tisztséget Novák Katalin, az elégedetlenek aránya az egyharmadot sem éri el.

„Közepes ismertség, magas támogatottság” – foglalta össze az új köztársasági elnök társadalmi megítélését ma megjelent elemzésében a Nézőpont Intézet. A kutatásukban vizsgálták, hogy az éppen száz nappal ezelőtti beiktatást követően milyen az elnök támogatottsága, hogyan telt eddigi hivatali ideje, és kísérletet tettek népszerűségének magyarázatára is. Szerintük fontos kérdés, hogy mit gondolnak a magyarok a köztársasági elnökről, ezért a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásában arra volt kíváncsi, miként vélekednek Novák Katalin eddigi munkájáról.

Egyedi tulajdonságok „Az ötéves elnöki mandátum első öt százalékánál tartva az államfő személye közepesen ismert, a magyarok 53 százaléka tudja megnevezni név szerint, hogy ki a magyar köztársasági elnök. A tájékozott magyarok körében azonban több mint minden második magyar (52 százalék) gondolja úgy, hogy Novák Katalin összességében az elvárásoknak megfelelően tölti be az elnöki tisztséget, s kevesebb mint minden harmadik (30 százalék) vélekedik ezzel ellenkezőleg” – közölték kutatásuk eredményeit. 

Mindez azt jelenti, hogy egyrészt a baloldal Novák-ellenes kampánya nem volt sikeres,

másrészt ismertsége növelésével még támogatottsága is növekedhet. Szimbolikus lépései, kommunikációs üzenetei, tematikus hangsúlyai joggal remélik ugyanis a társadalom túlnyomó többségének pozitív fogadtatását – foglalta össze a Nézőpont Intézet.

Novák Katalin politikán túli értékeket is képviselni kíván

A kutatóintézet elemzése szerint Novák Katalin minden elődjétől vett át elemeket, ezeket vegyítette az újszerűséggel. „Novák Katalin fiatal, nő és a gyermeknevelés mindennapos kihívás számára. Mindhárom tulajdonság egyedivé teszi az eddigi magyar köztársasági elnökök között, bizonyos értelemben az államfőkkel szembeni kliséket is felülírják” – fogalmaztak.

Emlékeztettek: Nem véletlen, hogy Novák Katalin első külföldi útja államfőként a szomszédos konfliktust eltérően megítélő Lengyelországba vezetett, ahol találkozott Andrzej Duda lengyel államfővel és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, és ahol a békepárti kormányzati külpolitikával összhangban ítélte el az orosz agressziót, felszólalt az „ezeréves barátság” nevében, valamint az egység jegyé­ben közösen szólították fel az Európai Bizottságot az uniós pénzek kifizetésére. „Az szinte hivatali kötelességnek tekinthető, hogy az államfő a határon túli magyarokkal aktív kapcsolatot ápoljon, amely a ­diplomácián is messze túlmutat. Ebből a szempontból jelentős eseménynek számítottak találkozói Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével” – tették hozzá.

Novák Katalin ötpontos elnöki programjáról azt írták, ezzel Sólyom Lászlóhoz hasonlóan politikán túli értékeket is képviselni kíván. „Ennek első elemét nem meglepő módon a családok támogatása jelenti: hogy minden vágyott gyermek megszülethessen és biztonságban felnevelkedhessen, hiszen jövőnk a gyermekekben van” – írták.

Nyitókép: Földházi Árpád

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kata56
2022. augusztus 20. 11:05
Láttam Katalint a mai ünnepi beszédében. Nem tartalmilag méltatnám..hanem mert ma IGAZÁN SZÉP, DEKORATÍV,ELEGÁNS volt. Sikerült végre elltalálni azt a hajviseletet-sminket, amivel maximálisan elégedett vagyok. SZép és elegáns, finom és laza, de fegyelmezett konty. Bravo. Érvényesült a természetes szépsége. Nem takarta el az össze-vissza lógó lobonc..ami leginkább a tini korosztály esetén elviselheteő... Még talán jobb lenne, ha "V" alakú kivágással készülnének a ruhái... Neki az jól állna... A kerek vagy csónak kivágás a hosszúkás archoz való...
annamanna
2022. augusztus 20. 06:33
https://www.youtube.com/watch?v=89FzGcnIyjU - ebből kiderül, hogy egy héten kb öt nap süt valamit, a recepteket az internetről veszi. Plusz sokat sportol, családjával, gyerekeivel foglalkozik, kirándulnak stb, ezen felül nyilván sok idejét elveszi a megfelelő ruhaválasztás, sminkelés, műkörmös, fodrász. Az oké, hogy ablakot nem pucol, de meglepett, hogy ilyen laza a beosztása (a videó idején még miniszter volt), és nem abból áll a videó, hogy egyfolytában szabadkozik, mennyire nem ér rá semmire, mennyire elhanyagolja a családját a munkaköre miatt. Nem mondom, hogy ez rossz, mert nyilván szüksége van a lelki feltöltődésre, amit a család biztosít. Csak meglepett, mert ilyen szinten levő embernél azt gondoltam, hogy a túlhajtottság élménye jön elő.
Gyzoltan
2022. augusztus 20. 05:21
"Novák Katalin ötpontos elnöki programjáról azt írták, ezzel Sólyom Lászlóhoz hasonlóan politikán túli értékeket is képviselni kíván." Ennél jobb, pontosabb, meghatározóbb elítélő, megalázó értékelést még nem kapott Novák Katalin, minthogy Sólyom Lászlóval egy-szintre helyezték!
Lajoss
2022. augusztus 19. 18:59
Ha a nézőpont mondja,akkor biztosan úgy van..Bruhaha..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik