Kijev kicsúszott az időből?

2022. augusztus 19. 12:47
Hidegkuti Konstantin
Moszkva tér
Szerencsére ahogy Csernobil esetében, úgy ebben az elképzelt szcenárióban is Magyarországot jórészt megvédenék a Kárpátok hegyláncai, ellenben Lengyelország, Románia és persze Ukrajna már nem lenne ilyen szerencsés.

„Antonio Guterres ENSZ főtitkár, illetve a török államfő személyes látogatása ellenére sem csillapodnak az Európa legnagyobb atomerőműve körüli feszültségek, sőt. Miközben az ukrán fél tovább folytatja az Energodar, illetve az erőmű elleni tüzérségi belövéseket, valamint indít öngyilkos drónokat a területre, a felajánlott megoldási javaslatok aligha fogják rendezni a helyzetet. Washington támogatása mellett Kijev nem kíván engedni az erőmű visszaszerzéséből, addig Moszkva saját szempontjából érthető módon nem hajlandó semmilyen demilitarizációra vagy egyáltalán az Energodar környéki területek feladására. Az orosz külügyminisztérium közlése szerint ugyanis Moszkva csapatainak kivonása csak még sérülékenyebbé tenné Energodart.

Ráadásul mindkét oldal egymást vádolja egy nukleáris szennyezéssel járó provokáció előkészítésével

Az ukrán katonai hírszerzés – GUR – szerint Moszkva, az orosz védelmi minisztérium szerint viszont Kijev az, aki augusztus 19-én az erőmű hűtőrendszere, vagy a korábbi elemzéseinkben említett szabad ég alatti elhasznált fűtőelemek tárolókazettái ellen követne el provokációt. Szerencsére maguk a reaktorblokkok nincsenek veszélyben, mivel a tervezés során olyan biztonsági előírások mellett készültek a reaktoroknak otthont adó épületek, amelyek következtében azoknak egy civil utasszállító becsapódását is át kell vészelniük. Ellenben ahogy legutóbbi jelentésünkben már kifej

tettük, a hűtési rendszerek vagy a hálózati betáplálást lehetővé tevő transzformátor állomások sérülése akár vészleállást okozhat. Saját álláspontjuk megerősítése érdekében – valamint vélhetően a drámai hatás kedvéért – mindkét fél az esetleges nukleáris katasztrófa során Európára zúduló radioaktív szennyezést ábrázoló térképet hozott nyilvánosságra. Szerencsére ahogy Csernobil esetében, úgy ebben az elképzelt szcenárióban is Magyarországot jórészt megvédenék a Kárpátok hegyláncai, ellenben Lengyelország, Románia és persze Ukrajna már nem lenne ilyen szerencsés. Igaz ez az ukrán sugárvédelmi gyakorlatok mellett aligha megnyugtató. A lehetséges provokációk, illetve a további támadások fényében érdekes lehet a zaporozsjei orosz adminisztráció terve, amely szerint péntektől kezdődően kvadrokopterek segítségével folyamatos élő közvetítést kíván az erőmű térségéből biztosítani.”

Nyitókép: METIN AKTAS / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ráadásul mindkét oldal egymást vádolja egy nukleáris szennyezéssel járó provokáció előkészítésével."

Az erőmű területén orosz csapatok vannak, nem valószínű, hogy saját magukat lőnék.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés