Eltolt tolerancia

2022. augusztus 18. 7:15

Szőcs László
Magyar Nemzet
Közép-Európa vezető kulturális fesztiválján az aktuálpolitika szúrós szemmel lesett be a sátornyíláson.

„Mit jelent az Irie Maffiának a Sziget? – szegezte a kérdést a zenekar frontemberének, MC Columbónak (polgári nevén Kéri András) a Phenom.hu magazin. A válasz: »Sokszínűséget, toleranciát. Egy mintaállam, ahol származástól, nyelvtől, vallástól függetlenül tud felhőtlenül együtt élni több tízezer ember«. Ennek immár hét éve. Idén viszont homokszem kerülhetett a gépezetbe Közép-Európa vezető kulturális fesztiválján: az aktuálpolitika szúrós szemmel lesett be a sátornyíláson.

Alina Pas ukrán rapper például nem is annyira azzal vizsgázott le toleranciából, hogy Orbán-fotót tépett szét a színpadon – ez inkább kevéssé ízléses, hatásvadász performansz volt –, hanem hogy kollektíve elítélte az ukrajnai háborúért a magyarokat és az oroszokat. Utóbbiaknak már a Szigetre való meghívása sem tetszett az előadóművésznek. Ám az ő esetében még időben kapcsoltak a szervezők: nincs embargó, próbálja elviselni a neves rapper, hogy az oroszok Putyin inváziója dacára is élni mernek a világon. (Az Ukrajnát és általában az emberi jogokat bőszen védelmezők közül egyeseknek ezzel is nehéz megbarátkozniuk.)

Abból viszont kitiltás és büntetőfeljelentés lett, hogy a Tribade barcelonai zenekar izraeli szigetezők nemzeti zászlaját rongálta meg trágár módon, országuk létjogosultságát is kétségbe vonva. A feljelentő Tett és Védelem Alapítvány azt írja, a női banda az »igazi munkásosztály« barcelonai hangja akar lenni, többek között a »férfikiváltságok« ellen és az LMBT-jogokért küzdve.

Ha van valami – más szélsőbalos divatőrületek mellett –, ami úgy hiányzik ma Magyarországon, mint üveges tótnak a hanyatt­esés, akkor az az importált baloldali antiszemitizmus, az osztályharcos ­Izrael-ellenességbe csomagolt zsidógyűlölet (ami nem egyenlő az izraeli aktuálpolitika bírálatával). Ha a miénk lenne Roger Waters a Pink Floydtól, Alina Pas őt is a szemünkre vethetné antiszemita kirohanásai miatt, de nem a miénk. A BDS Izrael-ellenes bojkottkampány is nagyjából annyira vert nálunk gyökeret, mint nőimitátor egy alföldi óvodában. Ezzel együtt vigyázni kell, Nyugatról (is) csőstül jön a hülyeség, és az nem telepszik meg, amit nem hagyunk.

Jogos az elvárás – érdemes hangsúlyozni, nemcsak a zsidóké, hanem az egész társadalomé az egyszerűen csak nyugalomban élni akaró embertől a gimnáziumi történelemkönyvet értve olvasón át a turizmusból élőig –, hogy Budapesten ne legyen helye az antiszemita incidenseknek. A napokban gyorsan sikerült kézre keríteniük a hatóságoknak az egyik budai zsinagógára horogkeresztet firkáló feltételezett elkövetőt – tettétől a kormány és az ellenzéki kerületvezetés egy emberként határolódott el. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a tomboló gyűlölet – nemcsak a zsidóellenes, hanem például a huszadik század magyarellenes atrocitásai is a környező államokban, mert ezekről se feledkezzünk meg – nem tömegsírokkal, hanem szavakkal és jelképekkel kezdődik. Van, hogy már késő közbeavatkozni. Ezért is alapvető, hogy a népszerű fesztiválok se hozzák a nyakunkra a bajt – a toleranciába, a sokszínűségbe és más hangzatos jelszavakba csomagolva sem.

A hét végén Izrael atlétái nyerték meg a csapatmaratont a müncheni »miniolimpián«. Nemes bosszú ez azután, hogy éppen ötven évvel ezelőtt küldöttségük tizenegy tagját ölték meg palesztin terroristák a bajor fővárosban rendezett ötkarikás játékokon. Ezzel együtt a tolerancia Münchenben sem teljes: az orosz és belarusz sportolókat már jó előre kollektíve kitiltották a mostani játékokról. Mintha ők tehetnének Putyin háborújáról.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Parászka Borókáról, Tibori-Szabóról se feledkezzünk meg!
Ők, bár nem élnek itt, mégis sajgó szívvel aggódnak értünk - de leginkább saját státuszukért.

Hogyan lehet felhőtlenül élni akkora porban, mocsokban? Mondhatnám, fertőben..
Az igaz, hogy sok felhő tényleg nem volt az égen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés