Légierő-gyakorlatokkal válaszolt Tajvan a kínai fenyegetésre

2022. augusztus 17. 18:35
A gyakorlat demonstrálja Tajvan eltökéltségét amellett, hogy szükség esetén megvédi demokratikus rendszerét a külső fenyegetéstől.

A Tajvan keleti hegyes partvidékén található Hualien légibázison a meghívott újságírók és riporterek megtekinthették, hogy a földi kiszolgáló személyzet milyen gyorsan felfegyverezi fel az F16-os harci gépeket. A bemutatón Harpoon típusú hajó elleni rakétákat is felszerelték a gépekre.    

A tajvani védelmi minisztérium szóvivője, Sun Li-fang azt mondta, a gyakorlat demonstrálja Tajvan abbéli eltökéltségét, hogy szükség esetén megvédi demokratikus rendszerét a külső fenyegetéstől. A szóvivő elismerte, hogy miközben elítélték a kínai hadgyakorlatot, a kialakult helyzet alkalmat ad arra,

hogy Tajvan is tesztelje katonai hatékonyságát, valamint gyakorolj és élesítse saját harci képességét”.  

A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta: „a megkezdett gyakorlat összecsapási szándék nélküli, mérsékelt válasz volt a kínai erődemonstrációra, hiszen tisztában vannak Kína katonai képességeivel”.

Kína, amely Tajvant saját részeként kezeli, a közelmúltban katonai hadgyakorlattal reagált az amerikai képviselőház elnöke, majd egy amerikai törvényhozói küldöttség tajvani látogatására, amelyet amerikai provokációnak minősített. A gyakorlat során ballisztikus rakétákat lőtt ki, valamint hadihajókat és harci repülőgépeket csoportosított a sziget körül. Aktivitásuk az elmúlt napokban jelentősen csökkent.

(MTI)

Nyitókép: Sam Yeh / AFP

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

keverik a szart de el lesz kenve a pofajuk

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés