Paul Lendvai: Drámai következményekkel járhat, hogy meggyengültek a liberális demokráciák

2022. augusztus 17. 15:11
A magyar származású osztrák újságíró szerint a nyugati rendszer nagy próbája az alig egy hónap múlva következő olaszországi választás lesz.

Nem csupán a gazdasági és katonai erőtől, hanem és főként a civil társadalom fejlettségétől függ, hogy egy ország mennyire képes ellenállni az olyasfajta támadásnak, mint amilyet a Putyin-diktatúra indított Ukrajna feldarabolására, illetve a békés és liberális európai berendezkedés szétverésére – írja a bécsi Der Standardban megjelenő szokásos heti kommentárjában Paul Lendvai.

Nyugati körkép

Szerinte drámai következményekkel járhat, hogy a legfontosabb nyugati demokráciákban erőtlen a hatalom. Lednvai úgy véli, elsősorban az nyugtalanító, mennyire megosztott Németországban a szociáldemokraták vezette hármas koalíció. hiszen a kontinens messze leglényegesebb országáról van szó. A Spiegel felmérése szerint a lakosság 62 százaléka negatívan ítéli meg az SPD, a zöldek és a liberálisok közös produkcióját.

Franciaországban is politikai instabilitást tapasztalni, noha Emmanuel Macron meg tudta tartani tisztségét, csakhogy pártja elvesztette a parlamenti többséget – írja Lendvai, majd hozzáteszi: a szélsőbal és a Le Pen-féle megerősödött radikális jobboldal rögtönzésre kényszeríti a kormányt. Az író szerint az elnök retorikája és sűrű diplomáciai programja sem képes leplezni, hogy nincs semmi elképzelése a vértelen vezetésnek.

Az egész nyugati rendszer nagy-nagy próbája azonban az lesz, egyben pedig a legnagyobb veszély, hogy milyen eredménnyel jár alig egy hónap múlva a soron kívüli választás az olaszoknál – szögezi le Lendvai. A posztfasiszta Olasz Testvérekkel, amely összeállt a jobboldali-populista Ligával és a Berlusconi vezette Forza Italiával, egyértelműen vezet a közvélemény kutatásokban, nagyjából 46 százalékkal.

A kulcsfigura Giorgia Meloni, aki az orbáni Magyarországot tekinti modellnek

– írja Lendvai. Szerinte igen jó esélye van rá, hogy az ország első női miniszterelnöke legyen. Mellette Matteo Salvini és Silvio Berlusconi személyében két kipróbált, „idegenellenes vezető és Putyin csodálója” adná meg a hangot.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy küszöbön áll a hatalomváltás a kettészakadt brit toryknál, és hogy nem éppen rózsásak a kilátások Joe Biden Demokrata Pártja számára Amerikában az őszi időszaki törvényhozási választásokon.

Mindez pedig Putyin és az egész orosz rezsim kezére játszhat a világpolitikában

– mutat rá Paul Lendvai a Der Standardban.

Nyitókép: MTI Fotó, Földi Imre

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lendvai ebben élenjárt:
„Fiam […] 1952 őszén Bpestre került az ÁVÉH Hős utcai /Szamuelly/ laktanyába, ahol parancsnoka OROSZY őrnagy elvtárs különleges politikai beosztásba tette” – írta Lendvai Andor a legfőbb ügyésznek 1953-ban azért, hogy elérje fia kiengedését az internálótáborból. Lendvai Pál pályafutásának kezdete sötét, nagyon sötét, már fiatalon a legszélsőségesebb, sztálinista, Tito-ellenes cikkek szerzője volt, sőt, a Szabad Nép programajánlója szerint már előadást is tartott a jugoszláv főellenségről. Amikor bevonult, „Tito-szakértőként” Szombathelyre került, ahol részt vett a fiatal zöld ávéhások átnevelésében. Olyan jól tanította őket, hogy később Horváth József, a III/III utolsó vezetője is megdicsérte önéletrajzi művében. Aztán apja levele szerint az ÁVH Politikai Osztályára került, egy állambiztonsági irat szerint „Péter Gábor politikai munkatársa volt 1952-ig”. Egy véleményvezér gyermekkora – 2. rész."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés