Jakab megy, de mi marad? – Újabb szürreális évadot hozott a Jobbik-szappanopera

2022. augusztus 17. 19:19
Régóta zajlanak a Jobbikban belharcok, s az utóbbi hónapok meghökkentő jeleneteivel, a volt elnök távozásával, és úgy tűnik, újabb pártszakadással érték el a csúcsot. Összefoglalónk.

Pálfy Dániel Ábel írása a Mandiner hetilapban.

Nagyon úgy néz ki, hogy újabb pártszakadás következik be a Jobbikban. A három hónappal ezelőtt ismét pártelnökké választott Jakab Péter alig egy hónap után lemondott, múlt héten pedig közölte, kilép a szervezetből. Sajtóhírek szerint augusztus végén bejelentheti egy új párt megalapítását. Az eset számos elemében hasonlít a Jobbik 2018-as szakadásához, amikor a párt radikális szárnyához tartozó politikusok Toroczkai László vezetésével kiléptek, és megalapították a Mi Hazánk Mozgalmat.

Ahogy annak idején Toroczkaiéknak, úgy most Jakabnak is a párton belüli hatalom meg-, illetve visszaszerzése volt a célja, s neki is volt B terve arra az esetre, ha ez nem sikerül. Úgy tűnik, miután május végén megpuccsolták, elkezdte megvalósítani a B tervet. Két és fél éves pártelnöki időszaka alatt sikerrel építette fel saját márkáját, a Jobbik tevékenysége ebben az időszakban szinte kizárólag a Jakab-karakter fejlesztéséről szólt.

Ezt igyekszik most kihasználni a kiszorított volt pártvezér – és ilyet láttunk már néhányszor. Jakab jó ideje járja az országot, és a vezetőség kifejezett felszólítása ellenére sem használta a szervezet logóját vagy arculati elemeit, helyette a Jobbik „A nép pártján!” szlogenjével kampányol. Kiszivárgott információk szerint ez lesz leendő alakulatának neve is, ami arra utal, hogy a politikus jó ideje a pártalapítás előkészítésén dolgozik. A napokban közösségi oldalán már nyilvánosan tagtoborzásba kezdett. Minden bizonnyal sokan tartanak majd vele, magyarán újabb kilépési hullám indulhat el a Jobbikban. A Pest megyei elnök, Zágráb Nándor már be is jelentette, hogy kilép, de „marad a nép pártján”, azaz csatlakozik Jakabhoz, és úgy tudjuk, ismertebb politikusok, köztük országgyűlési képviselők is fontolgatják, hogy a volt elnökkel tartanak.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés