Teljesen szétesett magyar ellenzékről ír a Die Tageszeitung című német lap

2022. augusztus 17. 8:22
A cikk szerint azonban az ellenzéki szövetség nem akarja feladni a küzdelmet.

Közel öt hónappal a választások után a magyar ellenzék erőtlen és terv nélkül áll. Jakab Péter, a Jobbik elnöke, augusztus közepén bejelentette, hogy új pártot alapít. Utódja, Gyöngyösi Márton szerint Jakab primitív baloldali programot követett a titkára sürgetésére – olvasható a Die Tageszeitung nyomtatásban megjelent cikkében.

Brenner Koloman országgyűlési képviselő szerint sok Jobbik-szavazó nem akart a baloldali és liberális erőkkel való szövetségre szavazni, és a szélsőjobboldali Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalomhoz fordult, amely több mint öt százalékkal jutott be a parlamentbe.

Az ellenzéki szövetség azonban nem akarja feladni.

Márki-Zay Péter bejelentette egy új jobbközép párt alapítását, amellyel 2024-ben indulni kíván az európai parlamenti választásokon. Az új polgári erővel akarja felváltani az Európai Néppártban az onnan korábban távozott Fideszt. Hadházy Ákos független képviselő felszólította az összes ellenzéki képviselőt, hogy bojkottálják a parlament május eleji alakuló ülését és eskütételét.

Hadházy végül egyedül maradt a tiltakozásával.

Szelényi Zsuzsanna pszichológus, egykori liberális politikus úgy véli, hogy „az ellenzék stratégiai kényszerhelyzetben van, és valami újjal kell előállnia” – olvasható a cikkben.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés