Dániában eltörölhetik a jogi nemváltoztatás alsó korhatárát

2022. augusztus 17. 20:24
Jelenleg csak a 18. életévük betöltése után kérhetik az állampolgárok a nemi jelzés törvényes megváltoztatását a kormányzati dokumentumokon.

A dán kormány által előterjesztett új LMBTQ+ terv egyik javaslata szerint a gyermek számára is lehetővé tennék a jogi nemváltoztatást. A TheLocal.dk szerint a kormány javasolni fogja az eddigi alsó korhatár megszüntetését – írja a 24.hu.

Jelenleg csak a 18. életévük betöltése után kérhették az állampolgárok a nemi jelzés törvényes megváltoztatását a kormányzati dokumentumokon. Az új terv hatályon kívül helyezné ezt a limitet, de a 15 éves vagy annál fiatalabb gyermek esetében szükség lenne a szülők vagy gondviselők beleegyezésére is.

A dán állampolgárok vagy az ott élők nemének jogi megváltoztatása azt jelenti, hogy a személy megváltoztatja a nemét a nemzeti személyi nyilvántartási rendszerben, a Centrale Personregisterben (CPR).

A Dán Egészségügyi Hatóság szerint egyes transz emberek szívesebben változtatják meg nyilvántartási számukat, hogy az jobban tükrözze nemi identitásukat.

A páros utolsó számjegyű CPR-szám azt jelzi, hogy a tulajdonosa nő. A páratlan utolsó számjegy a férfiakat jelöli.

Érdemes megjegyezni, hogy a jogi nem megváltoztatás nincs szoros összefüggésben a biológiai nemváltással. A regisztrációs szám megváltoztatásához nincs szükség arra, hogy valaki orvosi kezelést kérjen vagy igénybe vegyen.

Nyitókép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Érdemes megjegyezni, hogy a jogi nem megváltoztatás nincs szoros összefüggésben a biológiai nemváltással. A regisztrációs szám megváltoztatásához nincs szükség arra, hogy valaki orvosi kezelést kérjen vagy igénybe vegyen."

Ez igen megnyugtató.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés