Titokzatos hajóroncs bukkant elő a Dunából Komáromnál

2022. augusztus 15. 19:18

A roncs 1944 óta hever a hullámsírban.

2022. augusztus 15. 19:18
null

A Duna szokatlanul alacsony vízállása miatt számos olyan tárgy bukkan elő a folyóból, amelyeket máskor elrejtenek elölünk a hullámok. Komáromban, a koppánymonostori városrész alatt, az aszályos időszakokban egy hajóroncs tűnt ki a vízből – számolt be a kemma.hu.

A portál összeállításából kiderült, hogy

a titokzatos hajóroncs története egészen a második világháborúig nyúlik vissza.

Mint ismert, a brit Royal Air Force repülőgépei 1944 folyamán több, mint 1300 darab hajó elleni aknát szórtak le a magyarországi Duna-szakaszra, a hajóközlekedés akadályozása, illetve az úszóegységek rombolása céljából. A „Gardening” nevű műveletet jórészt a RAF 205. Bomber Group Vickers Wellington és Consolidated B-24D Liberator hajtották végre. A magyar és német erők igyekeztek a berepülő gépeket lelőni, illetve a már ledobott aknákat hatástalanítani. A hajózóút megtisztítása azonban nem járt teljes sikerrel, az aknáknak számos hajó áldozatul esett – idézte a Komárom katonái blogot a kemma.hu.

1944. október 11-én hétfőn, Monostornál, az 1772. folyamkilométernél aknára futott a Bayerischer Lloyd PASSAU nevű vontatógőzöse. „A hegymenetben haladó hajóhoz két uszály volt kötve, az egyik üres volt, a másik élelmiszert szállított. A PASSAU a viszonylag sekély vízben nem süllyedt el, de a robbanás számos áldozatot szedett a legénységből.

Az áldozatok közt volt Franz Köck, a Bayerischer Lloyd hajózási társaság tisztje is” – ismertették.

A hírportál hozzátette, hogy eddig nem derült ki egyértelműen, hogy Köck volt-e a hajó parancsnoka, vagy beosztott tisztként szolgált, „a roncsok azonban a mai napig regélnek egy ésszerűtlen háborúról és őrzik az itt értelmetlen halált halt matrózok és hajósok emlékét”

Nyitókép: Gál László/kemma.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. augusztus 16. 13:27
Milyen az észszerű háború a névtelen szerző szerint?
csulak
2022. augusztus 16. 11:15
kiszedni, hogy a tovabbiakban ne akadalyozza a forgalmat
luxusbatar
2022. augusztus 16. 10:19
Van a közelben jobb is: https://szellemvarosok.blog.hu/2015/01/07/vilaghaborus_betonhajo_a_mosoni-dunaban
kubota
2022. augusztus 16. 08:59
A civil áldozatai nem háborús bűnök áldozatai? Vagy van jó és rossz háborús bűn?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik